Rechts de 400 meter baan, links voor de piste, achter het Buitensportcentrum Talter. (Foto: Erik Peek Fotografie Airvideo)
Rechts de 400 meter baan, links voor de piste, achter het Buitensportcentrum Talter. (Foto: Erik Peek Fotografie Airvideo) (Foto: Erik Peek)

Oldebroek toneel van NK Skeeleren

Dick van der Veen

Baan en weg op 21 en 22 mei

Het Nederlands kampioenschap skeeleren op de baan en de weg is toegekend aan de Skeelerclub Oldebroek e.o. Die ziet dat als een beloning voor het perfect georganiseerde NK voor pupillen en de finale Landelijke baan 13-18 jaar in 2019.

OLDEBROEK - Voorafgaand aan het NK is er een landelijke wedstrijd waarbij de deelnemers alvast aan de piste kunnen wennen. Na de ingebruikneming van de Buitensportaccommodatie levert 2020 dus weer een hoogtepunt op. Secretaris Henriët Wardenier geeft aan dat men het NK op de weg probeert in het dorpscentrum te laten plaats vinden op een parcours van 300 tot 600 meter. Daarmee is de kous niet af. Neem de open dag als seizoensopening op 28 maart. ,,Daarvoor proberen we weer enkele toppers te strikken. Daarnaast de clubkampioenschappen en inspanningen ten bate van KIKA, geleverd door kinderen en volwassenen. Ook gaan we van start met (groot)ouder-kind training, waarbij de hele familie ervaring kan opdoen met het rijden op wieltjes. We bezitten voldoende materiaal om dat tot een succes te maken. Vergeten we niet de Mini Elfstedentocht aan het eind van het seizoen. " Henriët deelt een compliment uit aan de vele vrijwilligers binnen de club. ,,We kunnen het als bestuur onmogelijk alleen. Hulp bij wedstrijden, in de kantine, onderhoud, overal duiken ze op."
Met zo'n 200 leden, waarvan tegen de 100 jeugd, is de vereniging kerngezond. Ze werd in 1985 gelanceerd als Wijheruit, een eresaluut aan Dries van Wijhe en Henri Ruitenberg, mannen die grote nationale successen boekten. De leden komen uit de wijde omgeving. Henriët is ingenomen met de Buitensportaccommodatie waarvan vijf verenigingen gebruik maken. Andere gemeenten oriënteren zich in Oldebroek.
,,We hebben goede samenwerking met de ijsvereniging. Ze neemt eind november onze baan over, die dan onder water wordt gezet. Ook beheren ze tot 1 maart de kantine. Nu we de nieuwe piste hebben kunnen we eventueel het seizoen verlengen en ook in de late herfst en wellicht een deel van de winter trainen en/of clinics met scholen en zo organiseren."
De vereniging heeft veel jeugdig talent. Ewout Beijeman veroverde twee keer brons op het NK lange afstanden; Alice Smit kreeg ook een bronzen plak en dat was op de Gelderse kampioenschappen 100 meter sprint. ,,Er zit nog veel talent onder de jeugd. Heel wat kinderen beschouwen skeeleren als hun voornaamste sport."
De kogel is dus door de kerk. Oldebroek staat een prachtig nationaal kampioenschap te wachten. Vorige week werd het allemaal definitief. ,,We hebben een drukke periode voor de boeg. Zoiets vergt een vlekkeloze organisatie. Een NK commissie speelt daarbij een grote rol. Er zijn goede contacten met de gemeente. Die zal bij zo'n evenement natuurlijk ook een rol spelen."
De jeugd skeelert op dinsdag; de volwassenen doen dat op woensdag in het seizoen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe groep beginners.

Meer berichten