Trouwe donateurs 195-jarige KNRM naar Elburg

ELBURG - Op zaterdag 9 november, één dag voor de 195e verjaardag van de KNRM, eren de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij de mensen die met hun vrijwillige bijdragen al 50 of 60 jaar het reddingswerk financieel mogelijk maken. Dat gebeurt ook in Elburg.

De zogeheten 'Redders aan de wal' werden in 1959 of 1969 donateur van de KNRM en zijn dat altijd gebleven. In 1959 deed de marifoon zijn intrede in het reddingswezen, waardoor communicatiemogelijkheden verbeterden en daarmee ook de veiligheid op zee. Voor de reddingsstations Zandvoort en Vlieland werden nieuwe reddingboten gebouwd. Het waren overnaads gebouwde houten sloepen. Voor het reddingstation Terschelling was een nieuwe grote zelfrichtende reddingboot in aanbouw: de Carlot. In 1969 deed de snelle reddingboot Komer zijn intrede in het reddingswezen. Het was een experiment, want bijna nergens werden reddingboten gebouwd met een snelheid van 28 knopen. Voor het IJsselmeer werd een nieuwe reddingvlet ontworpen. De eerste werd gestationeerd in Enkhuizen met de naam Spaanderbank. Het reddingstation Oostmahorn werd na de sluiting van de Lauwerszee verplaatst naar Lauwersoog. Bij Terschelling werden de opvarenden van de zinkende France Maru gered.

November is van oudsher de maand dat de reddingsstations de trouwe donateurs ontvangen, omdat de KNRM op 11 november haar oprichting in 1824 viert. Sindsdien bestaat de KNRM dankzij donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen, zonder overheidssubsidie. De traditie om donateurs na een 'dienstverband' van 25, 40, 50 en 60 jaar (en soms 70 en een van 80 jaar) een attentie toe te sturen en uit te nodigen op de reddingsstations om persoonlijk kennis te komen maken bestaat bij de KNRM al heel lang.
Ook in het boothuis van station Elburg worden zaterdag trouwe donateurs ontvangen en in het zonnetje gezet. KNRM-station Elburg is opgericht in 2002 en het enige KNRM-station in Gelderland. Ruim twintig vrijwilligers, waarvan er vier dit jaar zijn gestart, staan 24/7 klaar om mens en dier in of op het water te helpen. Hiervoor zijn reddingboot Evert Floor en het boothuis beschikbaar, net als materiaal en opleidingen.
De giften en donaties zijn nodig om al het materiaal, het boothuis en de Evert Floor te onderhouden en de vrijwilligers professioneel op te leiden, te trainen en bij te scholen. De trouwe donateurs weten dit als geen ander, daarom zijn ze van harte welkom in het boothuis en wordt hen een afwisselende ochtend bezorgd, inclusief een tochtje met de Evert Floor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden