Foto: Alida Bosma.
Foto: Alida Bosma.

68 vrijwilligers actief tijdens Natuurwerkdag Wezepse heide

WEZEP - Bij de ingang van het Vitens waterwingebied stonden zaterdag 2 november om 09.15 uur 68 deelnemers paraat om te beginnen aan de Natuurwerkdag op de Wezepse heide. Daarbij waren 25 kinderen van scouting De Trijsberg in Hattem. Ze werden welkom geheten door Milieu- en Natuurvereniging Groentje. Samen wandelden ze door het bos naar de heide. Jan Hop van Vitens legde uit hoe aan het werk te gaan: vliegdennetjes verwijderen van de heide door ze uit de grond te trekken. Of, als ze iets groter zijn, afknippen. Dat afknippen moet goed gebeuren: laag bij de grond onder het laagste zijtakje, anders groeien ze weer verder. Opvallend is dat er bijna alleen dennetjes tussen de heide staan. Dat komt doordat de Schotse Hooglanders jonge berkjes wel opeten maar de dennetjes niet.
De groep waaierde uit over het heideveld en ging, gewapend met takkenscharen, aan de slag. Een ontelbaar aantal boompjes moest het loodje leggen. Zo wordt heide opengehouden en kan die elke zomer prachtig paars bloeien. Op die bloemen kunnen de bijen en andere insecten zich dan weer uitleven. Imkers plaatsen hun bijenkasten en later kunnen wij dan genieten van de honing.
Vlak voor 12.00 uur werd de groep verrast door een plensbui. Ze dropen snel af naar cafetaria Anytyme Station 134, waar een biologische lunch klaarstond. Intussen klaarde het op en bij een zonnetje werd 's middags nog een stuk heide aangepakt.
Op zaterdag 16 november gaat Groentje nog een keer aan de slag op de heide. Behalve dennetjes worden dan ook een paar zand(-zonne-)plekken maken voor de zandhagedis. Iedereen kan weer meedoen van 09.00 tot 12.00 uur. Aanmelden bij Marten Muller:  m.muller@chello.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden