(Foto: Museum Elburg / VVV Elburg)
(Foto: Museum Elburg / VVV Elburg)

Twee dagen puntervaren op stadsgracht

ELBURG - Altijd al op een punter mee willen varen? Dat kan op vrijdag 8 en zaterdagavond 9 november in de stadsgracht van Elburg. Puntervereniging Ons Belang verzorgt die avond samen met Museum Elburg vaartochtjes met sfeervol verlichte punters. Tussen 18.00 en 21.00 uur varen zeven punters langs de verlichte stadswal tussen de Zwolscheweg en de Goorbrug. Er kunnen twee personen op een punter meevaren. Voor zwemvesten, stuurmannen en roeiers is gezorgd.

Dit evenement, 'Licht op de Admiraal', is één van de activiteiten die worden georganiseerd in het kader van het Van Kinsbergenjaar. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Admiraal Van Kinsbergen is gestorven, dat wordt in Elburg herdacht omdat de admiraal veel voor Elburg heeft betekend. Naast zijn carrière bij de Nederlandse Marine was Van Kinsbergen vooral een groot weldoener. Hij hechtte veel belang aan goed onderwijs en richtte in Elburg het Instituut Van Kinsbergen op. Dit was een school waar jongens werden voorbereid op een carrière bij de Marine. Omdat Van Kinsbergen onderwijs zo belangrijk vond en een groot weldoeners was, hebben de organisatoren van dit evenement besloten geen entree te heffen maar een gift te vragen voor een actueel onderwijsproject: Youth Support Gambia.

Youth Support Gambia is een Elburgs project, in 2018 opgestart door Willeke van Westing. Het doel is om kinderen en tieners in Kartong, een kustplaats in het Zuidwesten van Gambia, te ondersteunen om naar school te gaan. Dit gebeurt door middel van sponsoring vanuit sponsorfamilies. Een woordvoerder: ''Een projectpartner in Gambia ziet toe op de besteding van de sponsorgelden. Er zijn dus korte lijntjes met de gesponsorde kinderen en er blijft niets aan de strijkstok hangen. Iedere euro die wordt gesponsord wordt ook echt besteed aan het onderwijsproject.
''Op dit moment worden 50 kinderen gesponsord, waaronder ook een aantal tieners. Het zijn kinderen die niet meer naar school kunnen gaan omdat hun ouders ziek zijn geworden, overleden zijn of te weinig inkomen hebben om hun kinderen naar school te laten gaan. Met de sponsoring kunnen ze alsnog naar school.''

Om het programma compleet te maken is er een gids die in de stad meer vertelt over Van Kinbergen en zijn relatie met Elburg en verleent Zeemanskoor Kop van 't Ende medewerking.
Opgeven kan vanaf maandag 4 november via: www.museumelburg.nl

Meer berichten