De zelfredzaamheid binnen de ATB Vereniging Oldebroek vervult voorzitter Arie ten Hove met gepaste trots. (Foto: Dick van der Veen)
De zelfredzaamheid binnen de ATB Vereniging Oldebroek vervult voorzitter Arie ten Hove met gepaste trots. (Foto: Dick van der Veen)

Oldebroek wil NK mountainbiken jeugd

Dick van der Veen

In kader van 20-jarig bestaan

ATB Vereniging Oldebroek gaat met opgeheven hoofd richting het 20-jarig bestaan in 2022. ,,We hebben bij de KNWU het Nederlands kampioenschap mountainbiken voor de jeugd aangevraagd. En volgend jaar al zijn we uit de parkeernood", zegt voorzitter Arie ten Hove.

OLDEBROEK - Dat laatste hangt de vereniging al jaren als een steen om de nek. ,,We zitten in een Natura 2000-gebied met alle beperkingen die daaraan zijn verbonden. Bij een wedstrijd met zo'n 300 deelnemers hebben we problemen die we nu nog kunnen oplossen door een bereidwillige buurman die zijn weiland ter beschikking stelt. Goed contact met de buren heeft prioriteit. Overleg over alles wat hen raakt. We hebben nu de gelegenheid om op ons complex 150 parkeerplaatsen te realiseren. De aanvraag voor vergunning ligt bij de gemeente. Als de procedures vlot verlopen kunnen we eind dit jaar met de aanleg beginnen." Ten Hove maakte deel uit van een groep van vijf jongens die in de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw het mountainbiken in de lift zetten. Via bouwland bij de motorcrossbaan, jaren behelpen op andere plaatsen, kwam het op 2-02-2002 tot een vereniging. Op de oude locatie van de OWIOS. Daar werd het eerste mountainbikecomplex in Nederland uit de grond gestampt,

Het kreeg meer en meer allure. Een verhaal op zich is het clubhuis, dat in de buurt van Schagen werd gekocht. Acht vrachtwagens brachten de elf units in één dag naar de Sportlaan op 't Loo. Een dag om nooit te vergeten, want het ijzelde en sneeuwde, niemand mocht de weg op. Inmiddels is met voorbeeldige zelfwerkzaamheid het clubhuis uitgebreid met kleedkamers, douches, een sanitaire hoek en een veranda. Ook de baan is regelmatig aangepast om ze voor senioren en junioren tot een feest te maken. ,,We hebben een proef genomen met een wedstrijd voor kinderen van 5 tot 7 jaar. Dat was meteen succes. De vereniging heeft materiaal in huis waar de kleintjes zich mee kunnen uitleven." Arie toont vervolgens foto's die weergeven hoeveel het met de pupillen doet.
De vereniging heeft geen inkomsten anders dan lidmaatschapsgelden en bijdragen van sponsoren. ,,Het is een individuele tak van sport. Dat is tegelijk je sterkte en je zwakte. Je kunt het op ieder moment van de dag doen, maar er is geen derde helft zoals bij het voetballen. Ik ben er best een beetje trots op wat we desondanks hebben kunnen bereiken. Binnenkort schieten we over de 400 leden heen en daarvan 150 jeugdleden." Ten Hove en zijn bestuur hebben aan het lidmaatschap de verplichting van drie uur vrijwilligerswerk per jaar verbonden. ,,Dat werkt. Je komt aan 1.200 uren die je in overleg aan allerlei zaken kunt besteden, van onderhoud tot kantinedienst." De groei van de club heeft ook alles te maken met de activiteiten buiten de veelheid aan wedstrijden om.
Arie brengt veel vrije uren op het complex door. Dat wat door zelfredzaamheid tot stand is gebracht vervult hem met gepaste trots.

Meer berichten