Ruim 120 vrijwilligers van het Boerderijmuseum hullen zich met veel plezier in Veluwse klederdracht. (Foto: Janneke van Boven)
Ruim 120 vrijwilligers van het Boerderijmuseum hullen zich met veel plezier in Veluwse klederdracht. (Foto: Janneke van Boven) (Foto: )

Bruisend Oogstfeest Boerderijmuseum

Door de redactie

Verwachting: '4000 bezoekers'

Op de tweede zaterdag van augustus bruist het jaarlijks voor jong en oud in en rond Boerderijmuseum 'De Bovenstreek' aan de Bovenstraatweg 10a in Oldebroek. De ruim 120 in Veluwse klederdracht gehulde vrijwilligers van het Boerderijmuseum trekken dan van 10.00 tot 16.00 uur alles uit de kast voor het groots opgezette Oogstfeest. Het evenement wordt op 10 augustus om 10.00 uur geopend door wethouder Ben Engberts.

OLDEBROEK - Elk jaar weer weten de initiatiefnemers van het Oogstfeest de ruim 4000 bezoekers te verrassen met een spraakmakend programma. Ook dit jaar is dat weer het geval, want naast tongstrelende lekkernijen uit oma's keuken (gehaktballen, kruudmoes, gebakken vis en onder meer bijzonder lekker smakende boerenpannenkoeken (met of zonder spek) zijn er ook oogstrelende onderdelen, zoals de klederdrachtshows van de vissersdorpen Urk en Katwijk.

Pronken

Er is een oud-Hollandse markt en oldtimers staan te pronken op het terrein van het Boerderijmuseum. Andere, waaronder een dorsmachine uit vervlogen tijden, kunnen aan het werk worden gezien, evenals een wanmolen. Maar ook wordt dorsen met de stok geshowd en rogge maaien met zicht en pikhaak.

Veiling

Door een veilingmeester worden er om 11.00 en 13.00 uur overtollige spullen van het Boerderijmuseum per opbod verkocht tijdens het zogenaamde 'erfhuis'. Tussendoor zorgt Feestkoor 'de Mulderssingers' uit Wezep voor de vrolijke noot.

Kalverenkeuring

Mooie onderdelen tijdens het oogstfeest zijn ook de veekeuring met deelnemers uit omliggende gemeenten en de kalverenkeuring, waarbij kinderen hun kalfjes showen. Om ongeveer 15.00 uur wordt de algemeen kampioen en de reservekampioen van de veekeuring in de bloemetjes gezet.

Pony's en schapen

Ook is er een Dragon Welsh Pony Show, waaraan ook veel kinderen deelnemen. De Texelse stamboekschapen hebben een vaste plek op het Oogstfeest gevonden want zaterdag 10 augustus is er ook weer een keuring van het Nederlands Texels Schapenstamboek district Veluwe. Weilandsleeën met Belgische trekpaarden is vanwege het succes in 2019 opnieuw in het programma van het Oogstfeest opgenomen.

Rien Poortvliet

Daarnaast is het Boerderijmuseum open en kan de expositie van Rien Poortvliet en het boerenleven bewonderd worden.

Kortom, op de tweede zaterdag in augustus is er tussen 10.00 en 16.00 uur volop vertier voor het hele gezin bij het Boerderijmuseum in Oldebroek.

Zie ook de website van het Boerderijmuseum:

museumoldebroek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden