Links kunstenaar Petra Keijl die het doek 'De Afrikaanse kleuter' vervaardigde en rechts Willeke van Westing, die zich inmiddels vier-en-een-half jaar inzet voor Youth Support Gambia. (Foto: José Oosthoek)
Links kunstenaar Petra Keijl die het doek 'De Afrikaanse kleuter' vervaardigde en rechts Willeke van Westing, die zich inmiddels vier-en-een-half jaar inzet voor Youth Support Gambia. (Foto: José Oosthoek) (Foto: José Oosthoek)

Opbrengst veiling schilderij Petra Keijl voor Youth Support Gambia

José Oosthoek

Het openingsbod van 100 euro is inmiddels toegezegd voor het schilderij van Petra Keijl uit 't Harde, dat zij belangeloos vervaardigde. De opbrengst van het doek komt ten goede aan Youth Support Gambia, waardoor kansarme jongeren onderwijs kunnen volgen.

ELBURG/ 'T HARDE - Willeke van Westing, initiator van Youth Support Gambia, kende Petra Keijl niet, maar had haar boek 'Met pek en veren' gelezen en was onder de indruk. "Ik zag hoe sterk Petra is", zegt Van Westing, werkzaam in de psychosociale zorg. "Ik heb bewondering voor sterke vrouwen en heb haar benaderd. We hebben bij De Zwaluw Koffie en Zo, waar Petra woont en werkt, een heel leuke koffie-ochtend gehad. Ik heb haar verteld over Youth Support Gambia en dat we sponsoren zoeken om kinderen in Gambia naar school te krijgen."
''Dat sprak me aan", zegt Petra Keijl. "Niet zomaar geld geven, maar een kleinschalig project, waarvan je weet dat het goed terecht komt. Willeke gaat er drie keer per jaar naar toe en ze heeft uitgelegd dat zij de betalingen aan de schooldirecteuren verricht. Daar is het voor bedoeld. Toen wilde ik een steentje bijdragen. Willeke sluit haar Facebook-bericht vaak af met 'Samen kleuren we de wereld een beetje mooier', dat sluit mooi aan bij schilderen."

"Omdat ik niet houd van standaard-portretten heb ik een foto van een Afrikaanse kleuter gebruikt, een heel leuk koppie", licht Petra toe. "Het is olieverf op doek. Ik vind de kleuren erg mooi en hoop dat de mensen het graag willen hebben, dat was m'n gedachte tijdens het werk. Het is geen doorsnee-portret, het straalt iets heel leuks uit. Aanstaande zaterdag vindt de laatste editie van Rondje Kunst Noord Veluwe van dit jaar plaats, een mooie gelegenheid om het schilderij te bezichtigen en ook bij mij in het atelier is het mogelijk om een bod uit te brengen."

"We hebben al een bod van 100 euro. Dat betekent dat we in elk geval weer één kind een jaar naar school kunnen laten gaan, dat kan voor 70 euro per jaar", vult Willeke aan. "Na vier-en-een-half jaar kan ik zeggen dat er verbeteringen zijn op de twee scholen die we ondersteunen. In het systeem, maar ook in leermiddelen en speel/lesmateriaal. Er is een goede contactpersoon in Kartong en we doen het heel erg samen. Voor de kinderen in Gambia betekent onderwijs een toekomst. Ik zou zeggen: bieden allemaal!"

Meer berichten