De wethouders Lyda Sneevliet en Henk Wessels proosten met vertegenwoordigers van andere partijen op de komst van de nieuwbouwwoningen. (Foto: gemeente Elburg)
De wethouders Lyda Sneevliet en Henk Wessels proosten met vertegenwoordigers van andere partijen op de komst van de nieuwbouwwoningen. (Foto: gemeente Elburg) ( )

Bouwstart 227 energiezuinige woningen

door de redactie

Huur- en koophuizen in 'De Dijkjes'

Het startsein voor de bouw van 227 woningen aan de Oostelijke Rondweg in Elburg is woensdag 24 juli officieel gegeven. De komende jaren worden hier 137 koopwoningen en 90 huurwoningen gebouwd.

ELBURG - De woningen van het plan 'De Dijkjes' worden de komende jaren gebouwd in het uitbreidingsgebied aan de Oostelijke Rondweg. Woningstichting Omnia Wonen neemt 90 sociale huurwoningen af. De overige 137 koopwoningen worden verkocht aan particulieren. Het plan De Dijkjes heeft een dorpse opzet waar oude ambachten in de architectuur van de woningen verwerkt zijn. Ook wordt er veel ruimte gegeven aan groen, water en speelvoorzieningen.
De wethouders Lyda Sneevliet en Henk Wessel waren aanwezig bij het startsein. Sneevliet gaf in haar speech aan blij te zijn met de uitbreiding van Elburg en wenst de partijen succes bij de realisatie van het plan. "Wij zijn als gemeenteraad blij met de komst van deze duurzame koop- en sociale huurwoningenwoningen."
Directeur-bestuurder Monique Govers van Woningstichting Omnia Wonen vertelde opgetogen over de uitbreiding van het woningaanbod voor huurders: "Omnia Wonen maakt zich sterk voor voldoende beschikbare woningen. Deze energiezuinige woningen dragen bovendien bij aan betaalbaar wonen. Ook dat vinden we belangrijk." Waarna Marcel Mulder, regiodirecteur bij Van Wijnen, de eerder openingshandeling (het leggen van puzzelstukken die daarmee een kaart vormden) duidde door te benadrukken dat een nieuw project altijd weer een puzzel is, waarbij samenwerking tussen verschillende partners en belanghebbenden cruciaal is. De openbare ruimte en wegen worden gerealiseerd door Smink Infra.
De 90 huurwoningen worden gerealiseerd door Fijn Wonen. Met Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen, bieden de partijen zeer complete, comfortabele, betaalbare en energiezuinige woningen aan. De Fijn Wonen-woningen worden opgeleverd met nul op de meter (NOM). Dit houdt in dat de woningen net zoveel energie opwekken (of zelfs meer) als er wordt verbruikt. Fijn Wonen faciliteert daarbij actieve ondersteuning aan bewoners en levert een bijbehorend dashboard waarop bewoners onder meer hun energieverbruik kunnen inzien.
De 137 koopwoningen zijn gasloos, bijzonder energiezuinig, en kunnen door de kopers zelf door vele optiemogelijkheden aangepast worden aan de individuele wensen.
De belangstelling is groot, zo bleek bij de verkoop van de eerste fase koopwoningen en kavels. Binnen iets meer dan een maand werden alle woningen en kavels in deze eerste fase al verkocht, zodat Van Wijnen de bouw aan het voorbereiden is. Overigens volgt voor de toekomstige bewoners van de koopwoningen nog een feestelijk moment zodra de bouw daadwerkelijk start. Naar verwachting worden de eerste voordeursleutels in het tweede kwartaal van 2020 uitgereikt.

Meer berichten