Petra Keyl in 'De Zwaluw - Koffie en zo'. Het schilderij met de witte kaketoes maakte ze zelf. (Foto Margaretha Coornstra)
Petra Keyl in 'De Zwaluw - Koffie en zo'. Het schilderij met de witte kaketoes maakte ze zelf. (Foto Margaretha Coornstra)

Kunstzinnige kop koffie bij De Zwaluw

Margaretha Coornstra

Rustiek rustpunt op oud landgoed

Al vier jaar geeft Petra Keyl schilderlessen in een monumentale boerderij op landgoed Zwaluwenburg. Voeg daarbij haar werkervaring in de horeca en het plaatje is compleet: een atelier annex koffie- en theehuisje, De Zwaluw genaamd.

't Harde - Ze liep er al een tijdje op te broeden. Haar atelier in de zeventiende-eeuwse boerderij deed vaker dienst als tentoonstellingsruimte; sowieso voor eigen werk, maar ook voor gastexposanten tijdens artistieke projecten als 'Rondje Kunst Noord-West Veluwe'. Dan kwamen fietsers langs, bekeken de kunst, bleven kletsen en genoten van een kop koffie in de lommerrijke omgeving.
Het was vooral de locatie waardoor Petra Keyl de stap aandurfde. "Deze oude boerderij in het bos, die rust... Mensen zitten hier op het terras met gesloten ogen naar de vogeltjes te luisteren. Het is een ideale plek om even bij te komen tijdens een fiets- of wandeltocht. Ik denk dat het nog extra kans van slagen heeft doordat er maar liefst twee ANWB-routes langs lopen. Bovendien zijn de A. Vogel Tuinen hier vlakbij en die trekken ook veel publiek."
Het feit dat de ruimte tevens atelier is, geeft de ambiance nog een extra dimensie. Aan de wand hangt ook groot, bijna paradijselijk schilderij met witte kaketoes in een bloeiende boom; een werk van Keyl zelf, evenals de geisha verderop. In een hoek staat de keramische Toren van gastexposant Elt de Boer uit 't Harde. Ook in de tuin zien we een groep van diens 'Huisjes' van keramiek. "Elt exposeert hier vanwege het Rondje Kunst Noord-West Veluwe. Dat is een maandelijkse fietsroute langs verschillende ateliers" licht Keyl toe. Dat Rondje Kunst beperkt zich overigens wel tot de zomer, zoals ook De Zwaluw - Koffie en zo een seizoensgebonden aangelegenheid is. Dat beseft ze terdege. Maar ook in andere jaargetijden zijn er momenten waarvoor De Zwaluw zich prima leent, voegt ze eraan toe: "Bijvoorbeeld voor kleinschalige familie-uitjes. Denk aan een high tea als iemand vijftig wordt. Verder kunnen hier allerlei workshops worden gegeven, zoals kerststukjes maken. En als er in de winter sneeuw ligt, zijn wandelaars natuurlijk van harte welkom voor een kop warme chocolademelk bij het houtvuur!"
De ruimte is wel beperkt, geeft ze toe. "Maar ik zou het ook niet groter willen. Op deze manier kan ik ook nog eens de tijd nemen om met mensen een babbeltje te maken. Je ziet als gastvrouw vanzelf wel of mensen daarvan gediend zijn."

Op de zaterdagen 6 juli en 3 augustus is De Zwaluw van 11.00-17.00 uur een van de open ateliers tijdens Rondje Kunst Noordwest-Veluwe (zie www.rondjenoordveluwe.nl).
Openingstijden De Zwaluw: vrijdag t/m zondag, 10.30-17.30 uur. In juli en augustus: woensdag t/m zondag, 10.30-17.30 uur. Tel. 06-44421965

zwaluwkoffie.nl

Meer berichten