Het was improviseren in de keuken: de beschikbare ingrediënten waren pas om vier uur 's middags bekend. (Foto: Margaretha Coornstra)
Het was improviseren in de keuken: de beschikbare ingrediënten waren pas om vier uur 's middags bekend. (Foto: Margaretha Coornstra) (Foto: )

Culinair improviseren bij Present-diner

Margaretha Coornstra

Ruim 35 gasten schuiven aan

Zomaar een etentje, voor wie wel een oppepper kon gebruiken. De Voedselbank en enkele winkeliers leverden het materiaal; vrijwilligers van de Rotary Club en het team van stichting Present Elburg maakten er een driegangenmenu van.

Elburg - "We kregen pas om vier uur vanmiddag de ingrediënten aangeleverd, dus we moesten snel improviseren," lacht Peter van Andel van de Rotary Club Oldebroek Elburg. Dat kwam zo: dit diner moest worden samengesteld uit etenswaren van de Voedselbank Elburg-Oldebroek, aangevuld met ingrediënten uit een sponsorende supermarkt. Omdat vooraf niet te voorspellen was wat er aan voedsel zou overblijven, werd het wel even schakelen voor de vrijwilligers.
Toch valt er in de keuken van 't Huiken weinig van stress te merken. De crew bestaat uit vijf Rotarians en team- en bestuursleden van Present. In paarse Present-shirts gestoken overleggen ze kameraadschappelijk, al roerend in enorme pannen en elkaar lepels of specerijen aanreikend. Iedereen heeft merkbaar plezier in dit initiatief van Stichting Present: een diner voor mensen die, wegens persoonlijke omstandigheden, niet zomaar even een restaurant kunnen binnenlopen.
In de 'eetzaal' hebben vrijwilligers zich veel moeite gegeven om de tafels gezellig aan te kleden. Verse bloemen, kleurige servetten, kristalheldere waterkaraffen en elegante wijnglazen, het is er allemaal. Niet dat er alcohol wordt geschonken (zoals er ook geen varkensvlees wordt opgediend), maar een rood vruchtensapje doet het eveneens voortreffelijk in een mooi glas.
Zo'n 35 gasten hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging. De diversiteit is opvallend: mensen van allerlei leeftijden (van pakweg anderhalf tot zeventig plus), met of zonder rolstoel, feestelijk chic of lekker casual gekleed. Ook burgemeester Jan Nathan Rozendaal en zijn vrouw Esther schuiven aan.
Na een welkomstwoord van Present-coördinator Engline Elzerman houdt Peter van Andel een inleidend praatje voor de gasten. Hij vertelt dat de Rotary Club een driejarig partnership is aangegaan met Stichting Present en licht het menu toe. Uit de aangeleverde ingrediënten blijkt een courgettesoep met zalm en een vegetarische tomatensoep te zijn ontstaan. Verder was er genoeg materiaal voor twee hoofdgerechten: tagliatelle bolognese en een Indonesische kipschotel met satesaus. "Maar wat het toetje wordt, weten we nog niet. Dat zien we straks wel."

Stichting Present noemt zich 'een makelaar in vrijwilligers werk'. Op lokaal niveau wil ze bruggen slaan tussen mensen die iets kunnen bieden en mensen die iets nodig hebben. Vrijwilligers mogen individueel aanhaken, maar ook in groepsverband; denk aan een bedrijf, een kerkgenootschap of – zoals in dit geval – een serviceclub.

stichtingpresent.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden