Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing (m.) trekt er in werkkleding op uit met politie en opsporingsambtenaren. (Foto Gemeente Oldebroek)
Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing (m.) trekt er in werkkleding op uit met politie en opsporingsambtenaren. (Foto Gemeente Oldebroek)

Slapen met deur open helpt inbrekers

Algemeen

Dick van der Veen

Nonchalance komt duur te staan

Tijdens een rondgang met (vrijwillige) politie en bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) komen burgemeester Tanja Haseloop-Amsing en een raadsdelegatie er achter dat nogal wat inwoners het inbrekersgilde ongewilde diensten bewijzen door slordig om te springen met het afsluiten van deuren.

OLDEBROEK – Een raadslid en een agent kunnen ongehinderd een kamer binnen lopen waar een man op de bank ligt te slapen. Op een ander adres staat de schuurdeur open met er achter onder meer een elektrische fiets. In al deze gevallen waarschuwt de delegatie met teksten op witte papieren voetjes mensen ervoor dat een volgende keer als het om echte dieven gaat de nonchalance duur kan komen te staan.

De burgemeester geeft samen met Loraine de Graaf, beleidsmedewerker Veiligheid en Jeugd, een toelichting. ,,Jan Terlouw had het onlangs over de periode van het touwtje uit de brievenbus. Die halte zijn onze inwoners gepasseerd. We hebben wel kunnen constateren dat in een gebied waar vroeger de achterdeur altijd open stond, de bewustwording van naderend onheil niet overal doordringt.”

Al kan het soms ook anders lopen. ,,Ik opende een deur die op een kier stond en kwam ineens oog in oog met een man die een sigaretje rookte. Ik weet niet wie van ons het meest schrok”, aldus de burgermoeder. Een extra pijnpunt is dat schade als gevolg van onachtzaamheid met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet wordt vergoed.

Hoopgevend zijn de buurtapps. ,,We zagen tijdens onze tocht dat mensen de deur uitkwamen. Men past op elkaar. Eerlijk gezegd krijg ik ook wel eens van mijn man op de kop omdat ik de achterdeur vergat te sluiten. Als dan ook nog eens de televisie op hard staat kan het maar zo misgaan.”

Tanja vindt het een goede ontwikkeling dat betrokken instanties bij elkaar inhaken. De vrouwen geven als tip een niet zo dure bewegingsmelder aan te schaffen die een lamp doet schijnen bij betreding van een pad. Het werkt tweezijdig: dieven worden afgeschrikt en bezoekers lopen niet het risico om over iets te struikelen. Over het potdicht doen van alle gordijnen zijn ze ook weinig enthousiast. ,,Je zou oog moeten kunnen blijven houden op wat er langs je huis loopt. En vergeet ook niet containers weg te halen, die een opmaat zijn voor inklimmen.”

Oldebroek heeft nog niet te maken met een inbrekersgolf die de middelmaat overstijgt. Het feit dat veel inbraken door mensen van buiten de regio worden gepleegd neemt de burgemeester mee uit haar vorige woonplaats. Die lag tegen een snelweg aan, net zoals een aantal Veluwse gemeenten. Daar ligt het aantal inbraken vaak hoger.

Oldebroek zet hoog in op het bewustwordingsproces. Vorig jaar werd een ex-inbreker ingeschakeld die achteloosheid nog wat duidelijker onder bewijs stelde. Begin 2020 is er een informatieavond en vast staat nu al dat een team van betrokkenen ook volgend jaar weer ‘op dievenpad gaat’. De datum ervan wordt uiteraard niet bekendgemaakt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Café De Haven heeft een lange, gezellige geschiedenis: ‘Ik ga even naar Johnny’ 11 uur geleden
Afbeelding
Zonnige dag bij Feest der Herkenning 11 uur geleden
Afbeelding
Het wordt erg warm, dit zijn de gevaren en dit kun je er aan doen 14 uur geleden
Afbeelding
Helaas geen Oogstfeest, het wordt te warm voor mens en dier 14 uur geleden
Afbeelding
Hooibaal in brand gestoken in Elburg 15 uur geleden
Afbeelding
Geen kleedjesmarkt, wel braderie Rectificatie 15 uur geleden
Afbeelding
Afschuw over hakenkruizen bij Verzetsmonument 9 aug, 13:25