Vestingval-voorzitter Hans Smit: "Dat al die vrijwilligers gewoon weer zijn aangehaakt, dat vind ik prachtig!"  (Foto: Margaretha Coornstra)
Vestingval-voorzitter Hans Smit: "Dat al die vrijwilligers gewoon weer zijn aangehaakt, dat vind ik prachtig!" (Foto: Margaretha Coornstra) (Foto: )

'Waterwerken': een gracht vol kunst

Margaretha Coornstra

7e Vestingval eert Van Kinsbergen

In 2018 was er geen Vestingval. Het bestuur was uiteengevallen en éven zag het er somber uit voor het Elburger cultuurevenement. Gelukkig bleek weldra een aantal mensen bereid om het bestuurlijke stokje over te nemen.

Elburg - "Je bent er wel een jaar mee bezig," constateert Hans Smit als gloednieuwe Vestingval-voorzitter. "Niet aan één stuk door natuurlijk. Maar we zijn in september 2018 al begonnen met de voorbereidingen. En al weet ik zeker dat we het op 30 mei hartstikke mooi rond hebben, we zijn nog steeds van alles aan het regelen."
Smit was vrij snel te porren voor de vacature in het bestuur. "Zes jaar lang mocht ik elk jaar zesmaal een Cultureel Café in 'De Elborgh' helpen organiseren. Toen we daarmee waren gestopt, begon ik toch wel die betrokkenheid bij een cultureel evenement te missen. En we hebben als Vestingval-bestuur een fijne groep die van aanpakken weet, met mensen die doen wat ze zeggen."
Qua concept is Vestingval niet veranderd: de monumentale Vesting als podium voor verschillende kunstdisciplines, met het accent op beeldende kunst. "Elburg is nu eenmaal een bijzonder stadje. We tonen kunst op zo'n dertig karakteristieke locaties, inclusief plekken waar je normaal gesproken niet zomaar binnenkomt. Zo kun je nu gewoon ín de Kazematten kijken. Wat ik ook heel bijzonder vind, is dat particulieren hun huis openstellen als expositieruimte. Mooie kunst op mooie plekken, dat is de basis van Vestingval. En alles is gratis toegankelijk."
Wat ook hetzelfde is gebleven: de trouwe schare vrijwilligers. "We hebben er nu al ruim negentig, maar het gaan er vast nog meer worden. Dat vind ik prachtig: dat al die mensen weer zijn aangehaakt, gewoon omdat ze van kunst houden." Maar eigenlijk is iedereen gelukkig met Vestingval: "Er zijn zo'n dertig expositieruimtes in de vesting. Natuurlijk lopen bezoekers tussendoor weleens een winkel binnen of gaan ergens een gebakje eten. Dus voor de winkeliers en de horeca is het ook fijn."
Wel nieuw is de zogeheten 'horizontale programmering', vertelt Smit: "Dagelijks vindt er op een vast tijdstip een concertje plaats. Op een ander vast tijdstip wordt elke dag poëzie gedeclameerd. Dat brengt wat lijn en overzicht in het programma."
Traditiegetrouw rust de organisatie op vijf pijlers: Beeldend, Muziek & Dichtkunst, Educatie, Logistiek en PR.
"Het onderdeel Educatie wordt ditmaal een enorm project, waarbij zes scholen zijn betrokken," belooft Smit. "Omdat we de 200ste sterfdatum van admiraal Van Kinsbergen herdenken, is het thema 'Waterwerken'. Zo'n 300 leerlingen maken kunstwerken, die je straks in de Stadsgracht ziet drijven...!"

Vestingval 2019. 30 mei tot en met 8 juni, dagelijks 11.00 tot 17.00 uur, maandag 13.00 tot 17.00 uur. Zondag gesloten.

vestingvalelburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden