Praktijkondersteuner Lucia Veldkamp (links) en dokter Heijdra in de praktijk aan de Vackenordestraat in Elburg. Na 40 jaar gaat Lucia Veldkamp met pensioen.
Praktijkondersteuner Lucia Veldkamp (links) en dokter Heijdra in de praktijk aan de Vackenordestraat in Elburg. Na 40 jaar gaat Lucia Veldkamp met pensioen. (Foto: José Oosthoek)

Pensioen voor praktijkondersteuner

Algemeen

Na 40 jaar gewerkt te hebben voor en met huisartsen, gaat praktijkondersteuner Lucia Veldkamp met pensioen. “Dat voelt heel dubbel, want ik ga het contact met mensen erg missen, maar ik kijk er ook naar uit om andere leuke dingen te gaan doen.”

ELBURG – Toen Lucia Veldkamp, doktersassistente in Harderwijk, zwanger werd, kon ze alleen haar werk voortzetten als ze fulltime bleef werken. “Dat wilde ik niet”, vertelt ze. “Ik woonde in Elburg en dokter Beetz, mijn eigen huisarts, vroeg of ik in Elburg wilde werken. Hij bood me de mogelijkheid om parttime doktersassistente te zijn en dat heb ik gedaan, mijn dochter was toen acht weken oud. Twee ochtenden in de week, dat vond ik heel leuk.”

De praktijk was toen, begin jaren ’80, gevestigd in een houten noodgebouw, waar nu Weidezicht is. “Dokter Klazema nam samen met dokter Beetz de praktijk over van dokter De Bruin”, aldus Veldkamp. “We hebben een paar jaar in het noodgebouw gewerkt en toen zijn we verhuisd naar het Vooronder. Dokter Heijdra kwam in de praktijk in 1985 en langzamerhand breidde ik uit van twee ochtenden, naar drie dagen en uiteindelijk fulltime. In het begin was er nog geen kinderdagverblijf, mijn ouders en schoonouders pasten op. Na elf jaar kwam mijn tweede dochter en toen waren er wel opvangmogelijkheden voor kinderen.”

In 2000 deed Lucia Veldkamp een post-HBO-studie Praktijkondersteuner van twee jaar. “Ik kon stage lopen in de praktijk waar ik ook werkte”, licht ze toe. “In die tijd was dat een nieuwe functie, ik nam deel aan de eerste lichting studenten Praktijkondersteuning. In eerste instantie was het bedoeld om de huisartsen te ontlasten, maar tegelijkertijd was de functie bedoeld om chronische zorg te verlenen voor diabetespatiënten, mensen met astma, COPD en hart- en vaatziekten.”

Maatwerk

“Deze mensen moesten normaal altijd naar het ziekenhuis”, vult dokter Heijdra aan. “Een diabetespatiënt werd doorverwezen naar een internist, maar nu doet de praktijkondersteuner dat, al of niet samen met de huisarts. Bijzonderheden bespreken we samen maar het protocollaire stappenplan voert de praktijkondersteuner zelf uit.” “Ik vond de studie zelf boeiend en ik heb altijd open gestaan voor nieuwe dingen leren en meer contact met mensen”, zegt Veldkamp. “Je zult mij niet gauw patiënt horen zeggen, veel hebben daar een hekel aan. Het zijn mensen en de zorg is individueel, maatwerk. Als praktijkondersteuner kon ik steeds zelfstandiger gaan werken, dat maakte het ook leuk.”

“Dat komt ook door de ontwikkeling in de functies van huisartsen”, zegt dokter Heijdra. “Er wordt steeds meer bekend over astma en COPD bijvoorbeeld. De longfunctietesten doen huisartsen nu zelf, waar deze voorheen alleen door longartsen gedaan werden. Zo’n longfunctietest; onder andere een blaastest, uitvoeren is nog een hele kunst. Dat moet heel nauwkeurig gebeuren.” “Omdat we steeds de kwaliteit van de zorg willen verbeteren, moeten we onszelf elke drie jaar certificeren”, vervolgt Veldkamp. “Tijdens nascholingen werken longartsen en praktijkondersteuners nu samen. Ik heb ook - samen met dokter Heijdra - een aparte opleiding in Utrecht gevolgd voor longfunctietesten; spirometrie, bij kinderen. Diagnostiek en preventie. Een longfunctietest bij kinderen en pubers uitvoeren is heel lastig, maar als het dan lukt, is dat extra leuk.”

Lucia Veldkamp gaat met gemengde gevoelens haar pensionering in. “Het is best dubbel, ik ga mijn werk erg missen omdat het zo’n groot deel van mijn leven is. Vanaf dat ik praktijkondersteuner ben, sinds 2002, heb ik fulltime gewerkt. Ik kreeg er altijd energie van om mensen te helpen. Gelukkig heb ik genoeg hobby’s, ik kan niet stil zitten. We hebben een grote tuin, paarden, kleinkinderen en sinds kort doe ik weer tienerwerk voor de kerk, in Oldebroek. Ik kijk er ook naar uit om weer met mijn creatieve kant aan de slag te gaan en andere dingen te gaan doen die ik leuk vind.”

Receptie

Op 30 juli was de laatste werkdag van Lucia Veldkamp, op 1 september gaat ze officieel met pensioen. “De receptie, aangeboden door de huisartsenpraktijk, is op vrijdag 27 augustus”, aldus dokter Heijdra. Van 16.00 tot 18.00 uur in ‘t Huiken. Iedereen die Lucia Veldkamp persoonlijk wil bedanken of gedag zeggen, is van harte welkom. Uiteraard wel met inachtneming van de coronamaatregelen.”

(Tekst: José Oosthoek)

advertentie
advertentie
Afbeelding
Leuke verhalen na schrijfworkshop Tineke Honingh 17 aug, 15:45
Afbeelding
Vizier op ’t Harde en Hulshorst: competitie met inspirerende tegenstanders 17 aug, 15:03
Afbeelding
Gait van de Renderklippen: Rebels 15 aug, 11:07
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Opgelet, zakkenrollers: bendes maken de regio onveilig 15 aug, 09:42
Afbeelding
Brommers kiek’n in Elburg voor het goede doel, daar maak je je agenda voor vrij 14 aug, 10:34
Afbeelding
Classic demo in ’t Harde: snikheet maar zó cool! 14 aug, 09:41