Werf, museum en helling van de Botterstichting Elburg aan de haven van Elburg. (Foto: Botterstichting Elburg)
Werf, museum en helling van de Botterstichting Elburg aan de haven van Elburg. (Foto: Botterstichting Elburg)

Open dag Botterstichting start met tewaterlating B&B-botter

door de redactie

De jaarlijkse open dag van de Botterstichting begint officieel op zaterdag 13 april om 11.00 uur met de tewaterlating van de EB 68. Dat is ook de boot die ingezet wordt als B&B-botter.

ELBURG - De open dag begint echter al een uur eerder en duurt tot 16.00 uur. Er is van alles te zien en te beleven voor jong en oud en er is gratis koffie en thee verkrijgbaar. Belangstellenden zijn welkom op de werf, kunnen het museum bezoeken en kunnen aan boort van een botter klimmen. En wie enthousiast is geworden kan zich aanmelden als vrijwilliger van de Botterstichting.
Leermeester Cees Leusink is met stagiairs, leerlingen houtbewerking van een MBO-opleiding, aan het werk met de restauratie van de EB 15. Die restauratie onder het Leer-Werkproject van de Botterstichting.
Een aantal vrijwilligers is bezig met het onderhoud van een oude botter: rotte stukken hout vernieuwen, breeuwen, touw slaan, schuren en veel lakken. Ook zijn er vrijwilligers die zich vooral bezighouden met het onderhoud aan de motoren van de botters. Zij vertellen allemaal graag waar ze mee bezig zijn.
Op een botter worden veel verschillende knopen gebruikt. Een van de vrijwilligers gaat proberen bezoekers die te leren. Het maken van blokken is een vak apart; een ambacht dat vakmanschap vereist. Maar ook het touwslaan en breeuwen zijn vaardigheden die je niet een twee drie onder de knie krijgt.
In het insteekhaventje voor de werf ligt een botter. Nieuwe vaarvrijwilligers krijgen daar informatie over de interne theorie- en praktijkopleiding bij de Botterstichting. Er wordt verteld wat het varen met een botter inhoudt en natuurlijk kan men zelf ook een keer het zeil hijsen en ervaren hoe zwaar dat is.
Aan de steiger bij de kantine ligt de jeugdbotter de EB 47. Deze kleine botter is bedoeld om de jeugd te leren omgaan met dit type schip. Jongens en meisjes kunnen een tochtje maken met de EB 47 en ze leren meteen hoe je netten moet boeten en wat hoekwant vissen is.
Ook kan je een kijkje nemen in de die dag tewatergelaten B&B-botter de EB 68. ER worden voor de B&B nog gastvrouwen en -mannen gezocht.
Bezoekers kunnen vanaf de werf ook een korte vaartocht maken op een van de botters. Het museum bevindt zich boven de werf. Daar draait tijdens de open dag een presentatiefilm die door een van de vrijwilligers gemaakt is.

Meer berichten