Feestelijke opening van de Warm Welkom Buurthuiskamer. Links majoor Buitelaar, in het midden broeder Klaassen. (Foto Margaretha Coornstra)
Feestelijke opening van de Warm Welkom Buurthuiskamer. Links majoor Buitelaar, in het midden broeder Klaassen. (Foto Margaretha Coornstra) (Foto: )

'Warm Welkom' bij Leger des Heils

Margaretha Coornstra

Buurthuiskamer officieel geopend

"Dat het tot zegen en vreugde mag zijn," sprak broeder Klaassen (87) van het Leger des Heils in Elburg. Als oudste aanwezige viel hem de eer te beurt om de 'Warm Welkom Buurthuiskamer' officieel te openen.

Elburg - Het initiatief was op 11 maart al in gang gezet, maar nu is het bestaan ervan feestelijk bezegeld. Met warme woorden, met ballonnen in rood, geel en blauw (de kleuren van het Leger) en met een tompouce bij de thee.
De Warm Welkom Buurthuiskamer is de nieuwste toevoeging aan een serie Warm Welkom-activiteiten van het Elburger korps. Drie jaar geleden startten vrijwilligers met Warm Welkom Maaltijden in kulturhus 't Huiken. De eerste keer waren er negen gasten, maar momenteel komen er wekelijks zo'n 40 mensen. Het samenzijn begint op donderdag om 11.30 uur met koffie. Daarna krijgen de aanwezigen een compleet driegangenmenu voor 4,50 euro opgediend. "Voor dat geld kun je het fornuis toch amper aansteken!" had een van de gasten ooit verbaasd uitgeroepen. "Maar we zien soms dat mensen zelfs dat bedrag niet kunnen betalen," zegt majoor Heleen Buitelaar, korpsofficier van Elburg. "Voor diegenen wordt dan iets geregeld." De Warm Welkom Maaltijd voorziet sociaal gezien in een grote behoefte, weet ze: "Veel mensen vinden het fijn om ook eens met anderen samen te eten. Er worden speciaal afspraken verschoven om dat moment niet te hoeven missen. In de zomervakantie zijn we drie weken gestopt, maar de vaste gasten waren opgelucht toen we weer begonnen."
Zo is er ieder kwartaal ook een Warm Welkom Samenkomst, waar belangstellenden die minder bekend zijn met liturgie het Leger des Heils onbekommerd kunnen aanschuiven. "Dat kan natuurlijk bij élke samenkomst, hè?" benadrukt majoor Buitelaar. "Iedereen is altijd welkom. Maar deze diensten houden we bewust wat laagdrempeliger."
De nieuwe Buurthuiskamer is open op maandag en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Onder het toeziend oog van generaal William Booth (1829-1912) wiens statig portret aan de wand prijkt, kun je aanschuiven voor een potje ganzenbord of monopoly, rondsnuffelen in de kledingwinkel of rustig een tijdschrift lezen bij een kop koffie of thee. Op maandag is er bovendien de Crea-Tafel, waar bijvoorbeeld exclusieve kaarten worden geknutseld. Op dinsdag is er Breien en Zo, dat wil zeggen: handwerken voor een goed doel. Buitelaar: "Zo hebben de dames laatst mutsen gebreid voor Afrika. Je zou denken dat het in Afrika altijd warm is, maar het blijkt her en der ook behoorlijk koud te kunnen zijn." Mannelijke breiers heeft de groep nog niet. "Dus die zijn van harte welkom!"
Beekstraat 13, Elburg. Telefoon 0525-701124, e-mail korps.elburg@legerdesheils.nl

Meer berichten