Voor dit project zijn ouderen uit de hele gemeente benaderd. Scholieren interviewen hen in de verschillende kernen. (Foto: Minne van der Heide)
Voor dit project zijn ouderen uit de hele gemeente benaderd. Scholieren interviewen hen in de verschillende kernen. (Foto: Minne van der Heide) (Foto: Minne van der Heide)

Scholieren geven oude verhalen door

door de Redactie

Leerlingen interviewen ouderen

De oorlog, de visafslag, het oogstfeest op Schouwenburg, het werk als leerkracht of de fusie tussen Doornspijk en Elburg: ouderen uit de gemeente hebben veel verhalen te vertellen. 'Die verhalen willen we bewaren', aldus de gemeente en Nuborgh College Oostenlicht. En dus werd afgelopen week het startsein gegeven voor een bijzonder project: leerlingen interviewen ouderen en schrijven hun verhalen op.

Elburg - "Het idee voor dit project komt oorspronkelijk bij de gemeente vandaan", vertelt Jan Kees van Rossem. De docent Nederlands is namens Oostenlicht betrokken bij de leerlingen. Hij maakt een rondje langs de verschillende locaties waar vandaag de eerste interviews plaatsvinden. "De leerlingen zijn allemaal gemotiveerd. Ze hebben vragen voorbereid." Daarbij zijn de leerlingen een beetje geholpen: de ouderen hebben van tevoren wel doorgegeven waarover ze vertellen. "Dan konden de vragen al iets specifieker gemaakt worden."

In Hart van Thornspic zijn de leerlingen op verschillende plekken in gesprek met de ouderen. "Ik wil ze vertellen hoe het was om in de oorlog te leven", zegt mevrouw Van den Bosch. "Want dat kunnen ze zich niet voorstellen." De leerlingen zijn onder de indruk. "Ze heeft veel meegemaakt", zegt een van hen. "En ze had later ook een bar in Doornspijk", vult een ander aan.

Het project draait om de lokale geschiedenis: wat hebben ouderen uit de gemeente Elburg meegemaakt? "Daar kunnen ze genoeg over vertellen", weet Van Rossem. "En ik hoop dat de leerlingen er zelf wat van leren, maar ook dat ze de geschiedenis door zullen geven." Om dat te bewerkstelligen, gaan de scholieren de interviews uitwerken. "De verhalen gaan we bundelen, en daar maken we een boek van. Dat boek verschijnt nog dit schooljaar. Dan hebben leerlingen en ouderen samen een stuk van de lokale cultuur en geschiedenis bewaard."

De ouderen vinden het fantastisch om hun verhaal te mogen doen, en ook de leerlingen lijken enthousiast. "Dit is leuker dan andere schoolopdrachten", lacht er een. Want ja: ze krijgen hier een cijfer voor.

Meer berichten