Foto: Jannine Sanders-Kroeze

Natuur in Elburg: de Rietgors

Op de foto ziet u een rietgors op een rietstengel. Mannetjes hebben een huismus-achtig kleed met een zwarte kop en keel, een witte halsband en een dunne witte baardstreep. In het najaar en de winter verdwijnt het zwart merendeels. Dan hebben ze net als vrouwtjes en jonge vogels een bruinachtige kop met een dunne lichte streep langs de wangen en aangrenzend een donkere, driehoekige streep. Daarnaast hebben vrouwtjes nog een lichte streep achter het oog.

Tijdens het broedseizoen eten ze vooral langpootmuggen, eendagsvliegen, haften, vliegen, libellen en juffers, insecten en spinnen. Buiten broedseizoen zaden, vooral van riet. De

broedtijd is eind april tot eind juli. Ze krijgen 1 tot 2 legsels van 4-5 eieren en de broedduur is 12 tot 15 dagen. Het nest wordt gebouwd door het vrouwtje en is gemaakt van rietstengels of gras met blaadjes. Het ligt op een pol gras of biezen, of wordt tussen plantenstengels in geklemd. Het heeft een losse structuur en is eenvoudig; lang niet altijd bekleed met haren, wol en andere zachte materialen, zoals rietpluimen. Na 9-12 dagen kunnen de jongen vliegen. Ze worden door beide ouders gevoerd.

Een kijktip is de Oostvaardersplassen, maar ook bij het kijkscherm in Doornspijk en de nieuwe hut aan de zomerdijk kun je deze vogels met regelmaat waarnemen, het mannetje laat zich vooral in het voorjaar zien, zingend vanuit rietpluimen en toppen van struiken.

Voor tips en/of vragen kunt u mij bereiken op: janninekroeze@gmail.com

Meer berichten