Foto:

Harry van Bruggen geeft na 40 jaar het stokje door

Zijn liefde voor muziek is er met de paplepel ingegoten. "Mijn opa en mijn vader deden al veel met muziek. Zelf startte ik toen ik vijf jaar oud was." Nu is Kapitein Harry van Bruggen 56 jaar oud, en stopt hij na bijna 40 jaar als dirigent bij Defensie. "Het is een mooi moment, en een mooie plek."

Wezep - Bert van Bruggen weet nog goed hoe zijn zoon bij Defensie begon. "Toen Harry dienstplichtig was, is hij eigenlijk direct al bij de militaire fanfare gegaan. Vanaf dat moment heeft hij bijzonder veel meegemaakt, en is hij steeds verder gestegen in rang", vertelt hij trots.

Zoon Harry van Bruggen lacht er een beetje om. "Het klopt wel, na mijn dienstplicht ben ik in beroepsdienst gegaan, als sergeant Tambour-Maître. Eerst bij de fuseliers in Schalkhaar, daarna in Duitsland, en later bij de Johan Willem Friso-kapel." Inmiddels is hij opgeklommen tot de rang van Kapitein, en dirigeert hij al 11 jaar de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers'. "Dat zijn niet zomaar muzikanten: iedereen heeft het Conservatorium afgerond. Wij zijn er voor tradities binnen de Landmacht, maar ook voor bijvoorbeeld concerten en voorlichtingen op scholen." En voor soldaten aan het front. "Ik ben een keer in Kamp Holland geweest, in Afghanistan. Met tien muzikanten vlogen we met Black Hawks naar vooruitgeschoven posten, waar we tussen de camouflage een Kerstconcert gaven voor de soldaten daar. Dat was erg indrukwekkend."

En nu houdt hij dus op met dirigeren. "Maar de muziek houdt nooit op. Ik zit nog tien maanden van mijn leeftijdsontslag af, maar dit is een mooi moment om te stoppen. We geven ons jaarconcert in Arnhem, daar neem ik afscheid." Hij gaat het werk wel missen. "We zijn hier als vrienden, we hebben lief en leed met elkaar gedeeld." Waarschijnlijk blijft hij wel bij Defensie werken. "Als mentor/coach. En eventueel ga ik me bezighouden met het ceremonieel binnen de Krijgsmacht. Er zijn steeds minder mensen die de tradities nog kennen, daar wil ik verandering in brengen. Want een leger zonder geschiedenis heeft geen toekomst."

Meer berichten