Foto:

Grote actiedag in Elburg komt net op tijd voor Roeland Rietveld

door Rik Kapitein

"We willen het geld zo snel mogelijk bij elkaar hebben, want het kan maar zo dat Roeland eerder naar Rusland mag." Egbert Bos weet nog niet hoe waar deze woorden blijken te zijn als hij ze uitspreekt: een dag later hoort Rietveld dat zijn operatie al in februari plaats zal vinden. "Op 15 februari willen we het geld sowieso bij elkaar hebben."

Elburg - Niemand in Elburg kan er nog omheen: elke sportclub, iedere ondernemer en alle inwoners lijken betrokken bij de actie 'Help Roeland, Stop PPMS'. De actie werd in Zwolle gestart door buren en familie van Rietveld, maar breidde zich al snel uit naar Elburg. "Ilonka, de zus van Roeland, benaderde Kees Bruijnes, van de Loermeeuw. Die wilde direct meedoen, en heeft mij er bij gevraagd", vertelt Bos. Ook Bos hoefde niet lang na te denken over de vraag. "Wij kennen de familie Rietveld goed. Ze zaten vroeger hier op school, bij de tennisclub, bij de voetbal: ze waren overal betrokken."

De actie heeft succes: in Elburg werd binnen een paar dagen 20.000 euro opgehaald. "Het is echt hartverwarmend wat hier gebeurt." Winkels kwamen spontaan met waardebonnen en andere prijzen voor een verloting en een Rad van Fortuin. "Dus hebben we op 15 februari een grote actiedag, in het centrum van Elburg. Die dag wordt er vanuit Restaurant De Haas in Elburg, vanaf 12 uur 's middags via LOE Media live verslag gedaan van een afwisselend actieprogramma voor jong en oud, voor sponsors/donateurs maar ook voor inwoners en vrienden en bekenden van Roeland." Een Rad van Fortuin, een verloting, een kleurplatenwedstrijd én een Dance Classics Party met dj Rick van Velthuysen: de hele dag is er van alles te doen. "En we hebben een speciale gast: Andre Kruiper. Hij heeft dezelfde behandeling ondergaan als Roeland zal gaan meemaken. Daar komt hij over vertellen. Dat vind ik erg fijn, want ik heb me van tevoren ook wel verdiept in de behandeling: is het wel goed dat we dit willen? Maar het is wel duidelijk dat Roeland er nooit slechter van zal worden."

De campagne in Elburg bleek iets te succesvol. "We hebben veel te veel prijzen voor de verloting en het Rad van Fortuin. We vragen daarom niet meer om prijzen, maar om geld. Als 5000 mensen een euro storten, zijn we weer 5000 euro verder. Samen komen we er wel." Hij kijkt uit naar de actiedag. "15 februari draait er om dat we samen een gezellige dag hebben, terwijl we Roeland helpen."

Meer berichten