Maar liefst zes Oldebroekse Erepenningen werden uitgedeeld.
Maar liefst zes Oldebroekse Erepenningen werden uitgedeeld. (Foto: )

Verschillende wensen nieuwe burgemeester

Een man of een vrouw, sportief of kerkelijk, betrokken bij het milieu of bij de mens: tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Oldebroek konden inwoners met elkaar in gesprek gaan over hun wensen voor een nieuwe burgemeester.

door Rik Kapitein

Oldebroek - De nieuwjaarbijeenkomst begon met een korte toespraak van waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Zadelhoff, die vervolgens ook maar liefst zes Oldebroeker erepenningen mocht uitreiken. Vijf inwoners en de stichting Imara ontvingen deze penning, omdat ze zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de plaatselijke gemeenschap.

Na een toost op het nieuwe jaar, gingen de vele bezoekers gezellig met elkaar in gesprek. Verspreid door het gemeentehuis waren verschillende kunstwerken te bewonderen, vaak in het bijzijn van de kunstenaar. 'Oldebroek uit de Kunst' was het thema van de nieuwjaarsbijeenkomst, en de creativiteit uit de gemeente kreeg dan ook een prominente plaats tijdens de gezellige borrel.

Terwijl in de hal iedereen met een hapje en drankje elkaar een gelukkig nieuw jaar wenste, was een ruimte gereserveerd voor groepsgesprekken over de nieuwe burgemeester. Dat is immers een belangrijk onderwerp dit jaar: wie volgt Adriaan Hogendoorn op? Onder begeleiding van een onderzoeksbureau gingen steeds ongeveer acht Oldebroekers met elkaar in gesprek over hun visie voor een nieuwe burgemeester. 'Een verbinder' was een veelvoorkomende term die voorbij kwam, evenals 'betrokken en aanwezig' en 'iemand met autoriteit'. Opvallend was echter ook dat meerdere keren in de verschillende gesprekken naar voren kwam dat de nieuwe burgemeester een vrouw zou mogen zijn. En thema's als milieu, veiligheid, geloof: alles kwam voorbij. Ondernemers pleitten voor een burgemeester die veel contact zou hebben met de lokale middenstand, hulpverleners vroegen om aandacht voor veiligheid en zorg.

De gemeente Oldebroek hoopt met deze gesprekken een goed beeld te krijgen van de verschillende meningen en gedachten over een nieuwe burgemeester. Een tekenaar schetste per gesprek een beeld van de verschillende kernwoorden die benoemd werden. Een notulist hield bij wat er exact gezegd werd. Opvallend was dat tijdens de gesprekken weinig onenigheid te bespeuren viel. Iedereen begreep wat de ander wilde en elk punt dat benoemd werd, werd als logisch ontvangen.

Wie de nieuwe burgemeester zal worden, is nog lang niet bekend. Maar met de gesprekken tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst is het startsein voor het proces echt gegeven.

Meer berichten