Foto:

Spelenderwijs alles leren over het vissersvak

"Wie weet wat dit is?" Even lijkt het of maar een lampje op de afmijnklok het doet. Elke vraag die Visafslag-secretaris Willem van Norel stelt de ene na de andere vraag, maar steeds is het de jeugd die het antwoord weet.

door Rik Kapitein

Elburg - Het is ook niet helemaal eerlijk: jeugdburgemeester Evy van Olst en burgemeester Jan Nathan Rozendaal spelen deze quiz tegen drie goed onderwezen kinderen: de kleinkinderen van Van Norel en een van hun vriendjes, die ook familie bij de Visafslag heeft. "Een palingkistje." "Een kompas." "Een verrekijker." De jongeren weten heel goed wat ze allemaal te zien krijgen.

Maar niet iedereen weet zoveel over de visserij. "Per jaar komen hier zo'n tweehonderd kinderen, uit groep zeven van de verschillende basisscholen", vertelt Van Norel. "Die hebben meestal geen enkel idee wat een bascule is, of een petroleumstel." Daar wil de Visafslag graag verandering in brengen. "Dit is een museum met veel voorwerpen, maar we willen graag dat onze bezoekers ook thuis kunnen zien wat hier te vinden is. We willen de leerlingen graag iets meegeven, maar je kunt ze niet zomaar een gerookte makreel geven." En dus bedacht het museum een mooie oplossing: een kwartetspel. "Met 32 kaarten, en dus 32 verschillende voorwerpen. Op elke kaart wordt met tekst uitgelegd wat het is, en waar het voor gebruikt wordt." Alle voorwerpen zijn natuurlijk ook te vinden in het museum. "Een spel is volgens mij leuker dan een boekje", lacht Van Norel. "Mijn kleinkinderen hebben de afgelopen weken al even mogen oefenen, die vonden het erg leuk."

Gelukkig krijgen jeugdburgemeester Van Olst en burgemeester Rozendaal het toch een keer voor elkaar sneller te drukken dan hun tegenstanders, zodat ook zij een punt kunnen scoren in de quiz. Maar Van Norel raadt hen toch met een knipoog aan thuis goed te gaan oefenen met het kaartspel, zodat ze volgende keer alle voorwerpen goed kennen.

Meer berichten