De lichtjes van Ampies Berg vormen een fantastisch schouwspel.
De lichtjes van Ampies Berg vormen een fantastisch schouwspel. (Foto: )

Ontelbaar aantal lichten Ampies Berg

Wie in het donker over de Bovenweg rijdt, kan de lampjes al zien hangen. In het donkere bos is 'Ampies Berg' prachtig verlicht. "Ik vind het zo jammer dat overal zo weinig verlichting is."

't Harde - Met veel plezier zet Ampie Bouw de lampjes aan. Maar liefst vijf schakelaars zijn er voor nodig om de stroom naar alle snoeren toe te voeren. Maar al die lampjes samen vormen werkelijk een prachtig gezicht. Waar Ampies Berg in de zomer een prachtige oase van planten is, is het nu kunstzinnig verlicht.

"Ik begin in de eerste week van november altijd al met het ophangen van de lampjes", vertelt Ampie Bouw. Vanaf zijn keukentafel zijn de lichtsnoeren al prachtig te zien. "Maar ik kijk meer naar de televisie dan naar die lampjes hoor", knipoogt hij. Zijn tuin is zijn hobby. Jaren geleden maakte hij er een berg, geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap. 365 dagen per jaar loopt hij rond in die tuin. "Hij heeft altijd wel iets te doen", lacht zijn vrouw, Batje. "Zij is mijn linker- en rechterhand", zegt Ampie direct.

De tuin mag dan het project van Ampie zijn, hij heeft Batje wel nodig. "Ik heb geen idee hoeveel lampen ik er nu heb hangen, maar Batje helpt met het aanreiken van de snoeren." Elke dag legt hij een paar snoeren op hun plek, tot uiteindelijk de hele tuin verlicht is. "Nu is alles klaar. Ik moet alleen nog even een paar kapotte lampen vervangen."

Eenmaal in de tuin zelf, laat Ampie trots zijn lampen zien. Geen felle kleurtjes, gewoon geel licht. "Ik vind kerstverlichting prachtig, maar die drukke lichtjes hoef ik niet zo nodig." Hij wordt deze maand 79 jaar oud. "Maar de tuin houdt me jong. Ik leid de mensen hier graag rond, en ik vind het prachtig om te zien hoe ze onder de indruk zijn." Overal waar je kijkt, zie je iets nieuws. Er lijkt geen einde aan de lampjes te komen.

Vanaf 20 december zijn de lampjes van Ampies Berg voor iedereen te bewonderen. Geld vraagt hij er niet voor. "Ik doe het niet voor het geld. Mensen mogen een vrijwillige bijdrage achterlaten, daar koop ik dan weer wat nieuws voor de tuin van. Een extra lichtsnoer, of wat planten. Alle inkomsten gaan de tuin in. Maar het mooiste is hoe mensen hier stil worden, als ze alles zien." Op 2 januari ruimt hij de lampen dan weer stuk voor stuk op. "Daarna ga ik weer aan de slag met de bloemen. Die staan nu in de kas, maar dan ga ik ze snoeien en verpoten. Ik wil er komend jaar wat meer groen bij doen, dus ik ben wel weer even zoet." Dan is het tijd om de schakelaars weer om te zetten. De lampjes gaan uit, de tuin wordt weer donker. Ampies Berg is niet meer te zien vanaf de Bovenweg.

Meer berichten