In de stal van hoeve Op Vollenhof komt de Kerststal tot leven.
In de stal van hoeve Op Vollenhof komt de Kerststal tot leven. (Foto: )

Wandelen langs het kerstverhaal

door Rik Kapitein

Bijzondere tocht bij Op Vollenhof

Maria en Jozef, de stal, de herders en de wijzen: het kerstverhaal is enorm bekend bij jong en oud. Maar een verhaal lezen in de Bijbel is wat anders dan het verhaal meemaken. Dat laatste kan volgende week in het bos bij Hoeve Op Vollenhof.

Wezep - "We hebben hier op het terrein een vuurtje, bezoekers kunnen koffie, thee, glühwein of chocolademelk komen drinken", somt Eimert Fikse op. Hij is samen met zijn vrouw de eigenaar van Hoeve Op Vollenhof. "Het is elke keer erg gezellig. Je ziet dat ouders en grootouders hun (klein)kinderen meenemen hier naartoe, voor die wandeling."

Het is inmiddels de vierde keer dat de zorgboerderij dit bijzondere evenement organiseert. Fikse kan zich de eerste keer nog goed herinneren. "Dat vonden de deelnemers nog wel spannend. Er komen hier veel mensen met autisme of psychische problemen, dus als er dan allerlei vreemden op het terrein lopen, kan dat eng zijn." Dat is inmiddels al veel minder. "Ze hebben nu een eigen taak. De een verzorgt de koffie, de ander stookt het vuur, en een paar zingen mee bij de herders. En ook de buren en de kerk doen mee. Zo doen we allemaal iets."

Bezoekers wandelen in kleine groepjes vanaf Op Vollenhof een route. "We hebben om de tien tot vijftien meter een licht opgehangen", vertelt Fikse. "Het eerste jaar was het iets te donker, toen moesten we meelopen met de mensen." Op verschillende plekken langs de route worden onderdelen van het Kerstverhaal uitgebeeld. "De herders of de wijzen, maar ook andere delen van het verhaal. Mijn vrouw kiest ieder jaar een paar andere dingen, zodat we blijven afwisselen."

De tocht eindigt uiteraard in de stal. Op het erf is van alles te doen, maar niets te koop. "Ja, een wafel. Maar er is geen kerstmarkt, het gaat om de wandeling." 's Middags komen ouderen van verzorgingstehuis Veldheem uit Wezep de route ook beleven. "Enigszins aangepast, zodat ook rolstoelen en rollators er langs kunnen." De route is voor jong en oud goed te lopen. "Van Jeruzalem naar Bethlehem was een stukje verder", lacht Fikse.

Meer berichten