De groep vrouwen keek goed rond in het vernieuwde Nieuwe Feithenhof, met de prachtige platen aan de muur.
De groep vrouwen keek goed rond in het vernieuwde Nieuwe Feithenhof, met de prachtige platen aan de muur. (Foto: )

Er is genoeg werk te vinden in de zorg

door Rik Kapitein

Op elke afdeling van Het Nieuwe Feithenhof vertelt een medewerker over zijn of haar werk. Een groep dames luistert aandachtig en stelt vragen. "Als ze de taal beheersen, kunnen ze hier misschien aan het werk."

Elburg - Die taalbeheersing verschilt nogal per persoon: de dames zijn allemaal statushouders uit Elburg. De een spreekt al goed Nederlands, de ander is de taal nog aan het leren. Voor die groep is er dan ook een tolk aanwezig. Maar een ding hebben alle vrouwen gemeen: ze willen graag aan het werk, hun huis uit.

Uit onderzoek van Vluchtelingenwerk blijkt dat het goed is als mensen zo snel mogelijk aan het werk gaan, vertelt een van de medewerkers van die organisatie. En dat geldt ook voor vrouwen: uit datzelfde onderzoek blijkt dat vrouwen graag zelfstandig aan de slag gaan. De taal leren, de deur uit, nieuwe mensen leren kennen, een netwerk opbouwen. Het was voor de gemeente Elburg genoeg reden om te onderzoeken wat er mogelijk is voor de statushouders. En dat aan hen te vertellen. Vandaar deze middag op Het Nieuwe Feithenhof. "Wij hebben hier allerlei verschillende soorten werk", vertelt Francina Beugeling. Zij begeleidt de groep namens Het Nieuwe Feithenhof. "Daarom kwam de gemeente bij ons terecht: wij kunnen direct allerlei dingen laten zien. Want het hoeft niet alleen om schoonmaken te gaan."

Interesse in de zorg

En dus spreken de vrouwen met de receptioniste, legt een verpleegkundige uit wat ze allemaal doet en komen twee verzorgenden met de koffiekar even bij de vrouwen langs. "Moet u ook mensen wassen", is de vraag die een van hen krijgt. Alle vrouwen luisteren aandachtig naar de verschillende verhalen, knikken wat, vragen zelf iets of stellen hun vraag via de tolk. "Deze vrouwen hebben een interesse in de zorg, dus dat we nu hier terechtkunnen, is helemaal mooi", zegt Janine van der Kroon van Vluchtelingenwerk.

Een baan levert het de vrouwen nog niet gelijk op, maar ze weten dankzij de rondleiding wel wat de mogelijkheden zijn. "En als ze de taal beheersen, en eventueel een opleiding hebben gevolgd, zijn ze altijd welkom om te solliciteren", vertelt Beugeling onderweg naar de volgende afdeling. "In de zorg is werk genoeg, is het niet bij ons, dan wel ergens anders, dus ik hoop dat ze hier mee aan de slag willen. Daarom werken wij hier vandaag ook aan mee."

Meer berichten