Foto:

Orgels bekijken met je Museumkaart

Margaretha Coornstra

Surpriseparty in het Stadskasteel

Het was de baliemedewerkers een doorn in het oog: nee moeten zeggen tegen bezoekers die met hun Museumkaart wapperden. Het Nationaal Orgelmuseum was namelijk nog steeds geen officieel erkend museum. Maar dat wordt straks anders.

Elburg - Aan het einde van de maandagochtend verandert de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst in een soort surpriseparty. Noch de vrijwilligersgroep van het Nationaal Orgelmuseum, noch de oprichter Maarten Seijbel (bijna 80) heeft ook maar een flauw idee van wat er te gebeuren staat. En dat moet tot het allerlaatste moment zo blijven. Persmensen krijgen op het hart gedrukt om met geen woord te reppen over de belangrijkste reden van hun komst: de bekendmaking dat het Nationaal Orgelmuseum met ingang van 2019 toch heus als 'geregistreerd museum' te boek staat.
Het is Peter Vermeulen, secretaris van het bestuur, die zich met hart en ziel inspande om deze status voor het museum te verkrijgen. Aan hem nu ook de eer om het hoge woord te spreken: na ruim twee jaar lang formulieren te hebben ingevuld en ondervragingen ter plekke doorstaan – over de collectie, over de veiligheidsmaatregelen – is het gelukt! Vanaf 1 januari zullen bezoekers met museumjaarkaart de gepaste korting krijgen.
"Och...!" is het enige wat Seijbel in eerste instantie uitbrengt. Maar zodra hij naar voren wordt geroepen om het bordje in ontvangst te nemen ("Want, Maarten, jij bent toch de nestor van dit museum") keert het spraakwater terug. In zijn gemoedelijke toespraak, gelardeerd met kleine guitigheden, memoreert de nestor hoe hij in 1977 een orgelmuseumpje begon. Eerst nog ingebed binnen in het Museum Elburg, ontgroeide de collectie weldra de toebedachte ruimte. Seijbel investeerde persoonlijk in twee oude pandjes in de Rozemarijnsteeg, die door vrijwilligers met vereende krachten werden opgeknapt. Maar na enkele tientallen jaren barstte ook dit onderkomen uit z'n voegen. Sinds 2013 resideert het Nationaal Orgelmuseum in het eerbiedwaardige 14e eeuwse Stadskasteel van Arent thoe Boecop. Nog één ding ontbrak: de officiële opname in het Museumregister.
Na Seijbels relaas dromt het gezelschap naar buiten voor hét cameramoment: oprichter en secretaris die tezamen het bordje 'Geregistreerd Museum' naast de voordeur bevestigen.
En dan is er koffie met petit fours, alle voorzien van zo'n minibordje. De stemming is opgetogen: nog vijf weken en dan hoeven de vrijwilligers van dienst geen nee meer te verkopen aan belangstellenden met een Museumkaart. "Dit scheelt ons honderd procent aan bezoekers," voorspelt conservator Eelco Elzenga.
Concert
Op zaterdag 8 december geeft de semi-professionele organist Paul Baan een concert op het Leeflang-Boonorgel. Op het programma staan werken van J.S. Bach. Aanvang 16.00 uur, toegang gratis (ingang Hondegatsteeg). Zie ook de website:
nationaalorgelmuseum.nl

 

 

Meer berichten