Wethouder Liesbeth Vos nam het eerste exemplaar van 'Hinne en weerumme, deur 't Winkeldarp' in ontvangst. Foto: Alida Bosma
Wethouder Liesbeth Vos nam het eerste exemplaar van 'Hinne en weerumme, deur 't Winkeldarp' in ontvangst. Foto: Alida Bosma (Foto: Alida Bosma)

Met een boek de Zuiderzeestraatweg af

door Rik Kapitein

Hinne en Weerumme

Een boek over een deel van de Zuiderzeestraatweg; "Ik had geen idee dat dit zo belangrijk is voor mensen."

Oldebroek - Terwijl Korrie Lans-Kooiman door haar eigen boek bladert, vertelt ze honderduit. Het is duidelijk dat ze de verhalen inmiddels goed kent. "Ik ben bij elk huis, bij elke boerderij langs geweest." Vier jaar lang is ze er intensief mee bezig geweest: het zoeken naar foto's en verhalen, uitzoeken wie op de foto's te zien zijn en wat er op de verschillende adressen is gebeurd. "Op een gegeven moment zijn een vriendin tegen me: 'rond het nou eens af, ga niet overal zo diep op in'." Op 7 september kwam het boek uit. "Daarna kwam ze bij me terug: 'het is goed dat je niet naar me hebt geluisterd'." Lans lacht er om. "Ik wilde wel zeker weten dat alles klopt."

Het idee voor dit boek was niet nieuw: Frits Vaessen maakte enkele jaren geleden al een soortgelijk boek, over een ander deel van het dorp. "Hij wilde daar mee verder gaan, vanaf 't Wissel. Hij haakte alleen snel af, waardoor ik alleen overbleef." Voor Lans was dat geen straf. "Het is al een hobby van mij om foto's uit te zoeken. Dat probeer ik ook voor mijn familie te doen." Tijdens haar bezoekjes aan de verschillende adressen, kwam ze er achter hoeveel mensen nog oude foto's op zolder hebben liggen. "Dan sprak ik met ze en nam de foto's mee. Die werden door de oudheidkundige vereniging 'de Broeklanden' ingescand. Als ik de foto's dan terugbracht, had ik al een verhaaltje klaar, en kon ik met de mensen kijken of het correct was." Zo heeft Lans verhalen van iedereen opgeschreven en gebundeld.

Zo kwam ze meer en meer te weten over de oude bewoners en gebruiken langs de Zuiderzeestraatweg. "Ik heb dan ook het leven op de boerderij verwerkt tussen de verhalen van verschillende adressen." Het boek blijkt bijzonder populair: van de 1000 exemplaren zijn er nog ongeveer 300 over. "Mensen willen de geschiedenis van hun eigen huis of van de Zuiderzeestraatweg leren kennen. Of ze er nou vroeger gewoond hebben, of later zijn komen wonen, het blijkt heel interessant te zijn.

Meer berichten