"Het gaat niet om het bestuur, maar om de vereniging." Het jubileum van De Hoge Enk is reden voor een feestje.
"Het gaat niet om het bestuur, maar om de vereniging." Het jubileum van De Hoge Enk is reden voor een feestje. (Foto: )

Buurtvereniging: het laatste wat de Hoge Enk nog rest

door Rik Kapitein

"Het was hier ooit een bruisend geheel, met allerlei verschillende verenigingen." Drie bestuurders van buurtvereniging De Hoge Enk vertellen over de afgelopen jaren. De vereniging viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. "Nu zijn de buurtvereniging en het Dorpshuis het laatste hier."

Hoge Enk - Dat er niet veel verenigingen meer zijn, betekent niet dat er niets te doen is, benadrukt voorzitter Jacob Hop. "In Ons Huus zijn nog wekelijks activiteiten." Penningmeester Lambertha Polinder noemt op wat er allemaal te doen is: "Het interkerkelijk koor en het kinderkoor repeteren hier, de vrouwenbond is hier nog maandelijks, we hebben een Bingo, elk jaar de Feestweek en de bibliotheek is hier natuurlijk gevestigd." "En vergeet de snack niet", vult penningmeester Erwin Bos nog aan. "Die is hier elke zaterdagmiddag, al twintig jaar. Daar komen toch nog steeds zo'n vijftig mensen per keer op af." Ook Hop is er regelmatig te vinden. "Even een praatje, een hapje en een drankje."

Hop denkt dat het buurthuis de positie van de bakker en de fietsenmaker heeft overgenomen. "Tegenwoordig moeten we overal voor naar Elburg, maar de behoefte om elkaar te ontmoeten die is er nog steeds. Vroeger deed men dat bij de bakker, nu maken we hier in Ons Huus een praatje met elkaar." Bij de bakker ontstond zestig jaar geleden het idee voor de buurtvereniging. "Toen hebben ze het eerste buurthuis gebouwd. Een kleine houten keet." Heel lang kon de buurt daar niet van genieten: na tweeënhalf jaar brandde het dorpshuis af. Op 31 december, tijdens het oliebollen bakken. "Daarna is de basis van dit pand opgebouwd", vertelt Polinder, terwijl ze oude foto's laat zien. In 2006 waren Hop en Bos betrokken bij de laatste verbouwing. "Dat heeft Ons Huus veel groter en bruikbaarder gemaakt. Het duurde zes jaar, maar was een heel bijzonder proces om mee bezig te zijn", vindt Hop.

Waar de buurtvereniging voorheen de basis was voor verschillende koren en andere verenigingen, is het nu een van de laatste bindende factoren van de Hoge Enk. "Wij als bestuur organiseren nog jaarlijks de feestweek en maandelijks de Bingo, en we houden ons bezig met de exploitatie van Ons Huus", somt Bos op. "We hopen dat nog lang te blijven doen, maar het wordt steeds lastiger om vrijwilligers te vinden." Toch gaan ze allemaal voor nog zestig jaar. "Het hapje, drankje en praatje blijven belangrijk", lacht Hop.

Meer berichten