Langs de route over de begraafplaats staan fakkels en waxinelichtjes langs het pad.
Langs de route over de begraafplaats staan fakkels en waxinelichtjes langs het pad.

Een wandeling van donker naar licht

Margaretha Coornstra

Gedeelde rouw om dierbare doden

Voor wie een geliefde mist, is november een moeilijke maand. 's Avonds wordt het al vroeg donker. Bovendien weet je: straks komen de feestdagen er weer aan. Juist dan wordt de afwezigheid van een dierbare meestal extra diep gevoeld.

't Harde - Samen bij kaarslicht over een begraafplaats wandelen. Rustig en respectvol, in het besef dat ook degene naast jou worstelt met het gemis van een overleden persoon. 'Herinneringen in het licht' is een initiatief van een aantal inwoners van de gemeente Elburg. Zij wilden een stemmige maar sfeervolle bijeenkomst organiseren. Want ook zelf hebben ze elk een dierbare 'aan de dood verloren', zoals Bert-Jan Kamstra uit 't Harde het zegt. Hij is een van hen. "We zijn geen stichting of een ander soort organisatie. We zijn gewoon een groepje vrijwilligers die ervaring hebben met het verlies van dierbaren en die dit project op touw hebben gezet. Als een spontaan idee van een paar burgers. Al hebben we wel de gemeente Elburg en stichting Wiel erin betrokken."
Een 'lichtjeswandeling' is de term waarmee ze dit evenement omschrijven. Iedereen die een gestorvene wil herdenken, is op 21 november welkom bij de Begraafplaats aan de Bovenweg. Het doet er niet toe of degene om wie je treurt hier of elders begraven ligt, of is gecremeerd. Het maakt ook niet uit wanneer diegene overleden is. Het gaat om het gedeelde verdriet en om de saamhorigheid.
"Het wordt een heel ingetogen gebeuren," zegt Kamstra. "Mensen worden verwelkomd met subtiele muziek van klankschalen. Eerst komen we in de aula bij elkaar, om samen een moment stil te staan bij degenen die we zo missen. Daarna lopen we samen in groepjes van 25 mensen over de begraafplaats. Mensen krijgen ook iets mee wat de zwaarte van de rouw symboliseert. Verlies kan soms aanvoelen als een last."
Nee, het wordt geen intensieve wandeltocht, voegt hij er geruststellend aan toe: "Alles bij elkaar is het zo'n 750 meter. En het gaat in een kalm tempo. Af en toe blijven we even stilstaan en wordt er bijvoorbeeld een gedicht voorgelezen. Langs de hele route staan fakkels en waxinelichtjes naast het pad. En aan het einde krijgen de mensen zelf ook een lichtje mee, om het donker van hun verdriet een beetje te verlichten."
Bij een grote opkomst zal er, na het samenzijn in de aula, telkens een groep van hooguit 25 mensen vertrekken. Zo'n vijf à tien minuten later vertrekt de volgende groep. Elke groep wordt begeleid door een van de vrijwilligers.
Kamstra: "Stel dat dit een traditie wordt, dan kunnen we volgend jaar misschien naar de begraafplaats bij Elburg of Doornspijk gaan. Met hetzelfde doel: rouwende mensen meenemen in een sfeer van saamhorigheid en geborgenheid."
21 november, 19.00 uur. Begraafplaats Bovenweg 41, 't Harde.
Info: nella_mulder@hotmail.com en de Facebookpagina 'Herinneringen in het licht'.

Meer berichten