Bert van Zeeburg heeft veel terugkerende klanten, die graag een blokje om rijden om bij hem kaas te kopen.
Bert van Zeeburg heeft veel terugkerende klanten, die graag een blokje om rijden om bij hem kaas te kopen. (Foto: )

Blokje om voor beste boerenkaas

door Rik Kapitein

Van Zeeburg wint kaaswedstrijd

Bezoekers van Kaasboerderij Van Zeeburg kunnen er niet omheen: midden tussen de kazen staat een prachtige beker. 'Winnaar kaaskeuring Noord-Oost Nederland 2018-2019' is te lezen op een groot krijtbord daarachter. "We zijn trots, maar bescheiden."

Doornspijk - Dat de familie Van Zeeburg een goede reputatie heeft als het op kaasmaken aankomt, is duidelijk te merken in de winkel. Niet alleen staat een van de planken vol met behaalde prijzen tijdens eerdere wedstrijden; ook de klanten benadrukken hoe graag ze hier komen. "Ik kom hier al dertig jaar, vanuit Nunspeet", zegt een van hen. Een ander geeft aan geen kaas meer uit de supermarkt te eten. "Dat is gewoon niet meer lekker." Bert van Zeeburg maakt met iedereen een praatje. "De waardering van klanten is het leukste aan dit vak. Kaas is beleving", legt hij uit als het wat rustiger is. "Je eet het niet, je proeft het. Goede boerenkaas heeft een nasmaak." En die nasmaak bevalt zijn klanten goed. "We laten hier op de boerderij ook zien hoe we werken. De koe en de klant zijn hier honderd meter van elkaar verwijderd, dus mensen kunnen alles zien. En mijn doel is dat mensen een blokje om willen rijden om hier de kaas te halen, dan doe ik het goed."

En zo'n goede boerenkaas kan Van Zeeburg dus maken. "Eerlijk gezegd waren wij zelf wel verbaasd", geeft hij toe. "We hebben weinig tijd gehad om onze eigen kaas te proeven, dus we hadden niet verwacht dat de jury ons tot winnaar van Noord-Oost Nederland zou uitroepen." Hij noemt zijn kaas bewust niet 'de beste'. "Dat is misschien wat bescheidenheid. Maar dat is ook omdat elke kaas anders is. De smaak hangt af van zoveel factoren: als de koeien op een ander stukje land hebben gestaan, is de smaak al een beetje anders." Hij benadrukt dan ook dat zijn broer een belangrijk aandeel in de overwinning heeft. "Hij is de boer, ik de kaasmaker. Hij bepaalt waar de koeien staan. Het was een droge zomer, dus het is knap dat hij ze nog goed voedsel heeft kunnen geven."

Kaas wordt niet alleen beoordeeld op smaak. "Voordat de keurmeesters gaan proeven, kijken ze naar het uiterlijk. Is de buitenkant volledig glad en rond, hoe ruikt de kaas, is de kaas taai of bros, zitten er precies genoeg oogjes in, die mooi rond zijn? Pas daarna komt de smaak. En als dan alles goed is, krijg je een hoge score."

Van Zeeburg doet elk jaar mee aan de competitie, en scoort altijd goed. "De kans dat je wint is relatief laag, omdat er steeds zo'n 30 boeren meedoen. Maar wij willen wel altijd onze beste kaas leveren." Van tevoren denkt hij nooit dat hij zal winnen. "We denken altijd dat het beter kan. Maar we doen er wel alles aan om de beste kaas in te zenden." Zijn moeder heeft daarbij een belangrijke rol: die proeft alle kazen. "Die is in de voorbereiding wel honderd keer door de kaasruimte gelopen. Zij selecteert dan een paar kazen, waar wij uiteindelijk de beste uit zoeken."

Van Zeeburg wil ook graag landelijk een keer de beste kaas leveren. "Die wedstrijd komt er in maart of april weer aan. Boerenkaas moet een halfjaar rijpen, dus we zijn nu al aan het proeven welke kaas goed is voor die wedstrijd."

Van Zeeburg laat een van zijn klanten een stuk kaas proeven. "Het is niet dezelfde als waarmee we gewonnen hebben, want deze is op een ander moment gemaakt. Maar eigenlijk vind ik deze zelf nog net wat lekkerder."

Rik Kapitein
Meer berichten