Foto:

Even er tussenuit, ervaringen delen

"Het is fijn om zo een hele dag weg te zijn." Meneer Van den Bosch uit Wezep kijkt naar een fotopresentatie met allerlei oude foto's van zijn dorp. "En met mensen te kunnen praten."

Wezep - Van den Bosch is een van de 86 mantelzorgers die deze zaterdag in het zonnetje gezet worden. "We doen dit nu al een aantal jaar, en elk jaar melden zich meer mensen aan", vertelt Hettie Schoonhoven. Namens de Huiskamer van Wezep is zij een van de organisatoren van deze speciale Dag zonder Zorgen. "Mantelzorgers zijn het hele jaar druk. Dan is het goed om ze te laten weten dat wij hun inzet enorm waarderen."

Schoonhoven staat midden in een van de zalen van Restaurant Coelenhage. Om haar heen gebeurt van alles. Aan de ene tafel worden kerstkaarten gemaakt, iets verderop klinkt het gezoem van een glasgraveerder, bij de kapper zitten constant mensen te wachten op hun beurt, een paar vrouwen maken bloemstukjes, en in een afgeschermd gedeelte kunnen mensen een heerlijke massage krijgen. "Er is voor iedereen wel wat", zegt Schoonhoven.

Bij de bloemstukjes wordt mevrouw Van der Veer geholpen bij het maken van een mooi herfststukje. Takjes, mos en wat bloemetjes zijn de basis. "Ik kan zelf niet zoveel, omdat ik last heb van mijn polsen", laat ze zien. Ze is met haar rollator naar Coelenhage komen lopen. "En daarmee kan ik straks alles weer mee terug nemen." Haar man is thuisgebleven. "Hij is ziek, maar hij had ook mogen komen. We zijn mantelzorger voor elkaar, want we kunnen allebei niet meer alles." Ze is blij met deze speciale dag. "Het is erg fijn om even met mensen te kunnen praten."

Dat praten met andere mantelzorgers is een belangrijk doel van deze dag. "We zijn hier in de regio nogal gewend het wel zelf te regelen", lacht wethouder Liesbeth Vos. "Maar door ervaringen met elkaar te delen, kunnen we van elkaar leren. En we ontdekken dat er meer mensen zijn die in een soortgelijke situatie zitten. Dat is soms ook fijn om te weten."

Meneer Van der Veer erkent dat. "Ik ga ook elke maand naar de mantelzorg-koffieochtend in de Huiskamer van Wezep. Het is fijn om er even uit te zijn." Bij de workshops is hij niet te vinden. "Ik heb al genoeg troep in huis, dus ik ga hier niet nog eens iets knutselen", knipoogt hij. Bij de mantelzorgmarkt heeft hij wel iets uitgezocht. Ondernemers uit Oldebroek hadden daar hun waren uitgestald, iedereen mocht iets kiezen. "Ik heb een bon van de slager", laat hij verlekkerd zien. "Daar kom ik toch wekelijks."

Gesprekken en lachende gezichten, het is de samenvatting van de Dag zonder Zorgen. Even ontspannen, even er uit.

Meer berichten