De banketpiet gaat helaas niet op tijd in Elburg aankomen, meldt het Sinterklaasjournaal.
De banketpiet gaat helaas niet op tijd in Elburg aankomen, meldt het Sinterklaasjournaal. (Foto: )

Sinterklaasjournaal ook bij Omroep Gelderland

door de Redactie

De opnames voor het Sinterklaasjournaal van Elburg zijn weer begonnen. De stad heeft sinds 2015 een eigen journaal over de goedheiligman. Nu is het Sinterklaasjournaal voor het eerst te zien bij Omroep Gelderland.

Arnhem - 'Het idee ontstond ooit door de intocht. We hebben hier namelijk ieder jaar een hele mooie intocht en het leek ons leuk om daar ook een eigen journaal bij te hebben', vertelt Erik Land. Hij is een van de krachten achter het journaal.

Dit jaar heeft Het Sinterklaasjournaal "Heel Holland Bakt" als thema. Voor banketpiet gaat het helaas niet lukken om op tijd in Elburg aan te komen. Andere pieten gaan daarom onderling de strijd aan om de "banketpiet" van dit jaar te worden. Gaat het lukken om op tijd de juiste piet te vinden voor pakjesavond?

Inmiddels zijn ze al bij de vierde editie aangekomen. 'De drukke tijden beginnen nu voor mij', zegt Land, die in het dagelijks leven les geeft op een basisschool. 'Freek van der Heide schrijft het script en dat is nu af. Nu beginnen de opnames, waarbij ik samen met hem de regie doe. Hij presenteert het journaal ook nog. De hele montage en nabewerking doe ik daarna. En ik organiseer ook nog de intocht zelf.'

Uiteraard leeft ook rond dit journaal de pietendiscussie, al heeft Land niet veel zin om daar heel veel tijd aan te besteden: 'We willen niet dat daar alle aandacht de hele tijd naar uit gaat. We hebben niet zo'n zin in iets heel negatiefs over een klein onderdeel van het journaal.' De pieten in Elburg hebben een eigen kleur, de bruine kleur van de Elburger brok. Dat is een soort zachte speculaas.
In totaal komen er tien afleveringen van het journaal. Het Elburger Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden op basisscholen, bij de lokale omroep Loe en dit jaar ook bij Omroep Gelderland. Het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden in de aanloop naar de landelijke intocht van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 november. Het vervolg van het journaal is te zien van maandag 26 november t/m dinsdag 4 december, om 16.45 uur bij Omroep Gelderland.

Meer berichten