Vries vindt het belangrijk dat alles in zijn schip authentiek is.
Vries vindt het belangrijk dat alles in zijn schip authentiek is. (Foto: Dik Kuiper)

Welkom aan boord van de Middeleeuwen

"In principe is het gewoon mijn droomwereld." Lenny Vries vertelt vol trots over het bijzondere schip dat sinds afgelopen week in Elburg ligt. "Ik wilde als kind al graag als ridder leven. En dat doe ik nu. Maar niet zomaar in een kasteel: in een varend kasteel."

Elburg - Wie in de haven van Elburg komt, kan haast niet voorbij 'Vlotburg' lopen zonder even te blijven staan. Het schip is aan de buitenkant al bijzonder indrukwekkend, met de muren, torens en poort. Eenmaal binnen blijkt Vries een prachtig varend museum opgezet te hebben. "Het was mijn kinderdroom om een museum over de Middeleeuwen te hebben. Ridders fascineerden me toen al." Hij weet dat elk kind dromen heeft. "En volwassenen ook nog. Maar vaak blijft het bij dromen, dan komt het er niet van om er iets mee te doen."

Zo niet bij Vries. Hij creëerde aan het begin van deze eeuw zijn droom, en vaart er nu al sinds 2005 mee rond. "Ik wil kinderen laten zien hoe het is om te leven in de Middeleeuwen. Niet zomaar iets vertellen, maar het echt beleven. Zoals ik me voorstel hoe dat is gegaan." En dus is de binnenkant van zijn schip al net zo Middeleeuws als de buitenkant. "Ik heb niet maar wat aangerommeld: Ik heb allerlei museums en kastelen bezocht om me te laten inspireren. Ik heb hier balken van 600 tot 700 jaar oud. Het moet er niet oud uitzien: het moet oud zijn." Ook zijn eigen kleding blijkt verantwoord te zijn: hij maakt alles zelf. "Het moet goed zitten. Zoals deze hoed, die heb ik van leder gemaakt. En ik heb mezelf leren smeden, zodat ik ook zelf wapens kon maken. Het moet er allemaal zo uitzien zoals ik het voor me zie, dus dan kan ik dat het beste zelf doen. Bovendien is het mijn eer te na om iets te kopen, als ik het ook zelf kan maken." Ook zijn paard heeft hij volledig zelf getraind. "Op zo'n manier, dat het dingen kan doen die geen enkel ander paard kan doen."

Met dezelfde passie waarmee hij zijn eigen leven inricht als dat van een ridder, vertelt hij de bezoekers ook over alles wat er te zien is. "Ik neem de tijd om iedereen die geïnteresseerd is, rond te leiden. Ik vertel ze over alles wat er te zien is, en ik beantwoord hun vragen." Alles wat in het museum te zien is, heeft hij zelf verzameld. "Ik ben in mijn kindertijd al begonnen met verzamelen, en ben nog steeds bezig."

'Vlotburg' blijft de rest van oktober in Elburg liggen. "Ik ben hier in 2010 al eens eerder geweest", vertelt Vries. "Maar toen zag de haven er nog compleet anders uit." Hij hoopt deze maand de lokale bewoners weer wat enthousiasme voor de Middeleeuwen bij te brengen. "Kom gezellig binnen in mijn droomwereld."

Meer berichten