Al meer dan 2500 apparaten en kabels zamelde de Eben-Haëzerschool in, om te recyclen.
Al meer dan 2500 apparaten en kabels zamelde de Eben-Haëzerschool in, om te recyclen. (Foto: )

Bewustwording over recyclen

door Rik Kapitein

Leerlingen zamelen apparaten in

"Teveel apparatuur wordt in de prullenbak gegooid." En daar moet iets aan gebeuren, zo vonden Noord-Veluwse gemeentes. "Mijn zoontje is fanatiek bezig met recyclen."

Oldebroek - De Eben Haëzerschool in Oldebroek is een van de scholen die meedoet aan de zogenaamde 'e-waste race'. Leerlingen zetten zich in om oude apparaten op school te verzamelen, die anders in de prullenbak gegooid zouden worden. "Dat hoort niet, want dat moet naar de milieustraat gebracht worden", weet moeder Magda Wolf inmiddels heel goed. "Je merkt dat het de scholieren erg bezighoudt."

Het project begon met een presentatie van e-waste, een recyclingsbedrijf uit Eindhoven. "De kinderen leerden onder andere wat er in een mobieltje zit, en wat daarvan allemaal hergebruikt kan worden", legt Wolf uit. "Ze werden zich op die manier bewust van hetgeen ze kunnen doen voor het milieu." Daarna was het aan de leerlingen van de groepen 6 en 7 zelf om actie te ondernemen: zamel zoveel mogelijk oude apparaten in. "Het gaat echt om kleine huishoudelijke apparaten, met een stekker of een batterij", vertelt Wolf. "Ze moeten in een kliko passen. Bladblazers passen in een kliko, maar grote ovens niet. Die vallen niet onder deze actie." Voor elk apparaat dat de leerlingen verzamelen, krijgen ze punten. "Hoe vervuilender een apparaat is, hoe meer punten ze krijgen." Inmiddels zijn al meer dan 2500 apparaten opgehaald door de fanatieke leerlingen. "Als ze de meeste punten scoren, verdienen ze daarmee een schoolreisje. Dus dat geeft nog een beetje extra motivatie."

Laatste week

De leerlingen zetten zich hard in voor het milieu en hun schoolreisje: ze hebben flyers gemaakt, presentaties gegeven in de andere klassen van de school, en een persbericht geschreven. "Zo wordt het nog meer hun eigen verantwoordelijkheid." En elk apparaat halen de leerlingen persoonlijk op. Dit is de laatste week dat apparaten ingeleverd kunnen worden. "Dus hopelijk reageren de lezers van Huis aan Huis snel, en helpen ze onze leerlingen met recyclen."

Meer berichten