Chr. Mannenkoor 't Harde e.o. in actie tijdens een optreden in kerkgebouw Elim op 't Harde (eigen foto)
Chr. Mannenkoor 't Harde e.o. in actie tijdens een optreden in kerkgebouw Elim op 't Harde (eigen foto) (Foto: )

Mannenkoor (55) blijft zich verjongen

Margaretha Coornstra

Een nieuw lustrum, een nieuwe cd

Het mocht wel weer eens, vonden bestuur en leden van het Christelijk Mannenkoor 't Harde e.o. Lange tijd bracht men pakweg elke drie jaar een cd uit, maar nu was het alweer vijf jaar geleden dat de laatste geluidsdrager verscheen.

't Harde - Na een tv-optreden vorig jaar, in het EO-programma Nederland Zingt, kwamen er dan ook voorzichtige hints vanuit de achterban der donateurs: werd niet eens tijd voor nieuwe opnamen? Want O, wat een dag uit 2013, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum, was maar gedeeltelijk een 'echte' cd te noemen. In plaats van gepolijst studiowerk betrof het namelijk de live opname van een concert. Aangezien het koor daarbij voortreffelijk op dreef was, besloot dirigent Henk van der Maten dat dit optreden op een schijfje terecht moest komen.
Maar nu is er een zorgvuldig samengestelde studio-cd, en wat voor een! Eenmaal Thuis heet het nieuwe album, dat overigens ook op stick verkrijgbaar is. De titel is ontleend aan het slotnummer.
Volgens Bart Prins, momenteel de pr-man van het koor, zijn de leden bijzonder goed te spreken over koorleider Van der Maten, die acht jaar geleden Jan Zwanepol opvolgde. Geen gemakkelijke opgave nadat Zwanepol sinds 1978 lief en leed met het koor had gedeeld. "Maar Henk van der Maten weet met zijn élan jong en oud enthousiast te krijgen," stelt Prins vast. "Als componist, arrangeur en tekstschrijver benadert hij het repertoire zó dat het een brede kring aanspreekt. De laatste vier jaar heeft hij nieuwe liederen met ons ingestudeerd die nog nooit waren opgenomen. Verder hadden we nog wat oude, vertrouwde nummers, die we graag eens op cd wilden zetten." Als voorbeelden van die vroegere nummers noemt hij Psalm 42 ('t Hijgend hert, der jacht ontkomen) en het oude lied Fluist'ring der Hope.
Deze afgewogen mix van repertoire verdient natuurlijk een presentatie in stijl, mét de cast van solisten die dit album opluisterden: Marcel van de Ketterij (orgel), Johan van der Graaf (piano), Erica Vogel (fluit, zang) en natuurlijk Evert Ponstein (bariton), sinds 1985 vaste koorsolist.
Bart Prins roemt de stabiliteit van het Hardenees mannenkoor, dat in 1963 werd opgericht door Anton Kroek. Over het verloop van de leden heeft het nu 55-jarig ensemble niets te klagen: "Frappant is dat zich bij ons telkens ook jonge leden aanmelden. Echt heel leuk. Veel mannenkoren krijgen alleen nog rouwkaarten toegestuurd, maar wij krijgen zelfs regelmatig een geboortekaartje!"

Tot 1 oktober is de cd in de voorverkoop voor € 12,50. Bestellen kan via secretariaat@cmktharde.nl. Vanaf 1 oktober betaal je € 14,75.
29 september, 19.30 uur: Benefietconcert (t.b.v. de Veluwse Wensambulance) i.s.m. Interkerkelijk Gemengd Koor 't Harde; Ichthuskerk te Elburg.
12 oktober, 19.30 uur: Presentatieconcert Eenmaal Thuis. Goede Herderkerk te Oldebroek. De toegang is gratis.

Meer berichten