Foto: Christian Westerink

KNRM redt vader en zoon uit koude water

ELBURG - Wanneer de melding 'prio 1, vaartuig omgeslagen' op de pieper verschijnt, komen de vrijwilligers van KNRM Station Elburg direct in actie. Er zou sprake kunnen zijn van mensen die te water zijn geraakt. Eenmaal aangekomen op de betreffende locatie werd duidelijk dat het niet veel langer had moeten duren...

De melding kwam zaterdagmiddag 22 september 2018 binnen om 15.14 uur bij Station Elburg van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Reddingboot de Evert Floor voer uit met vier bemanningsleden naar de doorgegeven locatie. Die was niet heel concreet, aangezien het omgeslagen vaartuig was waargenomen van afstand, vanaf de weg tussen Elburg en Harderwijk. Hier hebben mensen gezien dat een zeilboot in nood was en zij hebben alarm geslagen.

Drie kwartier
Gelukkig werd het schip in nood snel waargenomen door de bemanningsleden. Toen de reddingboot aankwam was de opluchting groot. Vader en zoon, die voor deze dag een polyvalk hadden gehuurd, bleken al drie kwartier in het water te liggen. Midden op het Veluwemeer is het water ongeveer twee meter diep. De twee heren hielden zich vast aan de omgeslagen boot. Zij hadden drie maal geprobeerd om deze rechtop te krijgen, maar waren hier niet in geslaagd. Het had de mannen wel uitgeput en het water was koud.

OnderkoelingEenmaal ter plaatse werden de twee mannen snel aan boord van de Evert Floor genomen. Ontdaan van de doorweekte kleding werden zij beide in een thermobrancard gewikkeld. Onderkoeling is een levensbedreigende situatie. Daarom werd een ambulance opgeroepen en met hen werden afspraken gemaakt over de locatie waar de slachtoffers konden worden overgedragen.

Uit de terugkoppeling van het ambulancepersoneel bleek dat het met vader en zoon goed zou komen. Dit had anders kunnen aflopen, maar zij zijn precies op tijd uit het koude water gered.

Meer berichten