Initiatief 'Durf te kiezen': Inwoners moeten toekomst Oldebroek bepalen

Oldebroek - De inwoners van de gemeente Oldeboek moeten worden betrokken bij het bepalen van de toekomst van de gemeente Oldebroek. Wat gaat er met Oldebroek gebeuren? De gemeente kijkt allerlei kanten op, de politiek hinkt al lange tijd op twee gedachten: gaan we richting Hattem en Heerde (H2O)? Of juist de andere kant op, richting Elburg en Nunspeet (NEO)? Inwoners uit de verschillende kernen in de gemeente Oldebroek willen duidelijkheid over de toekomst en hebben hiervoor een bewonersinitiatief opgezet.

De commissaris van de koning stuurt binnenkort een verkenner naar de gemeente Oldebroek en de omliggende gemeenten. De verkenner gaat onderzoeken hoe de bestuurlijke samenwerking verbeterd kan worden. Bestuurlijke samenwerking is noodzakelijk omdat de problemen te groot zijn voor de kleine gemeenten. De huidige taken zijn complex en gemeenten zijn te klein om het goed aan te pakken en op tijd op alle onderwerpen te reageren. Deskundige medewerkers worden na korte tijd weggekaapt door de grotere buurgemeenten, omdat deze meer kunnen betalen. Inhuur van dure experts is hierdoor nodig. Meer samenwerking kan dit oplossen. De verkenner van de provincie Gelderland komt mede omdat de H2O gemeenten (Heerde, Hattem, Oldebroek) volgens de provincie niet in staat zijn om hun problemen zelf op te lossen. Een kleine gemeente lijkt mooi, maar werkt niet goed, samen kom je verder.

De afgelopen 8 jaar hinkt Oldebroek op twee gedachten. De ene keer samenwerken met Hattem en Heerde (H2O) en dan weer samenwerken met Elburg en Nunspeet (NEO). Op dit moment wordt zowel in de constructie H2O als NEO samengewerkt. Het bewoners-initiatief 'Durf te kiezen' vindt dat er een duidelijke keuze moet komen, voordat er 'zomaar' door de politiek een intensieve samenwerking wordt aangegaan. Het is heel waarschijnlijk dat de huidige samenwerking de grenzen van de toekomstige herindeling gaat bepalen.

Het bewoners-initiatief 'Durf te kiezen' denkt dat er ook een derde richting mogelijk is. Wij vermoeden dat een groot deel van de inwoners uit Wezep en Hattemerbroek liever doorgaat met Hattem en Heerde (H2O). De andere kernen zoals Oldebroek en Oosterwolde gaan mogelijk liever samenwerken via NEO.

De discussie over de gewenste richting moet hoognodig gevoerd worden. Binnenkort zal via een burgerinitiatief een voorstel worden aangeboden aan de gemeenteraad. Het voorstel houdt in dat de gemeente in het voorjaar van 2019, in overleg met de provinciale verkenner, een enquête zal houden over bestuurlijke samenwerking. We moeten een keuze maken! Durf te kiezen uit een aantal mogelijkheden; samenwerking in H2O-verband, samenwerking in NEO-verband of samenwerking in een combinatie van H2O en NEO.

Jules vd Weerd Hattemerbroek

Arjan Dickhof Oldebroek

Martin Rotman Wezep

Evert Dickhof 't Loo

Krista van Norel Oosterwolde

Huub Verberk Wezep

Meer berichten