Tuinman Joost Rooseboom de Vries: "Het is echt Code Oranje bij ons in de A.Vogel Tuinen!" (Foto Stef Nagel)
Tuinman Joost Rooseboom de Vries: "Het is echt Code Oranje bij ons in de A.Vogel Tuinen!" (Foto Stef Nagel) (Foto: Stef nagel)

'Code Oranje' in de A. Vogel Tuinen

Margaretha Coornstra

Hitte heeft ook een paar voordelen

Niet alleen mens en dier zuchten onder de aanhoudende hitte. Ook de gewassen hebben het zwaar. Medewerkers in de A. Vogel Tuinen kunnen erover meepraten. Anderzijds gedijen sommige kruiden juist extra goed bij hete zomers.

't Harde - "Dit is echt Code Oranje," grapt tuinman Joost Rooseboom de Vries. Op de foto torst hij een vracht goudsbloemen, in de fytotherapie of kruidengeneeskunde beter bekend als calendula. De hitte van de laatste week vraagt om serieuze maatregelen. Voor de kruiden zelf, maar ook voor de medewerkers in het veld.
Eén daarvan is een mondkapje bij werkzaamheden die letterlijk veel stof doen opwaaien. "Als je bijvoorbeeld op de trekker zit, stuift het heel erg," legt Rooseboom de Vries uit. "Ben je gewoon aan het schoffelen, dan valt dat natuurlijk wel mee."
Verder beginnen de werkdagen extra vroeg. "Half zeven 's ochtends en bij het oogsten ook wel om vijf uur. Dan zijn de planten nóg verser als ze verwerkt worden. Want snij met dit weer maar eens een bosje bloemen: dat ziet er na een kwartier al verlept uit."
Natuurlijk ligt er voor de medewerkers (momenteel vakantiekrachten, en dan vooral scholieren uit de omgeving) een hitteplan klaar. "De invulling daarvan bespreken we per dag opnieuw. Het is vooral een kwestie van goed plannen. Het meest intensieve werk doen we het zo vroeg mogelijk, als het nog relatief koel is. Je gaat niet om één uur 's middags een zware klus doen. Meestal stoppen we bij deze hitte om twaalf uur. Maar op donderdag werd het nog voor twaalven wel héél warm. Dan zeg ik: ga maar lekker naar huis."
Toch ziet hij ook voordelen van de aanhoudende droogte. "Nu kunnen we het onkruid mooi de baas blijven. Dat stelt ons weer in de gelegenheid om de vakantiekrachten wat eerder vrijaf te geven. Ja, daar waar je gesproeid hebt, kiemt het onkruid wel weer natuurlijk. Dus dat moet je vooraf goed uitkienen."
En oké, veel planten hebben hebben het zwaarder dan anders. "Maar andere soorten doen het juist goed bij die warmte. De opbrengst is wat minder, maar de kwaliteit is erg goed. Kijk maar naar druiven: de wijnboeren zijn nu hartstikke blij. Maar veel kruiden houden ook van dit weer. Lavendel, melisse en salie gedijen er prima bij. Je ruikt die etherische oliën als je er langsloopt. Die zijn hoog geconcentreerd door al die zon."
Verder zijn de tuinmensen bij A. Vogel al jaren bezig met bodemverbetering via groenbemesting, vertelt Rooseboom de Vries: "Koolzaad, mosterdzaad, lupine, klavers... Door al dat organisch materiaal dat we er telkens in stoppen, verbetert de vruchtbaarheid, maar ook de sponswerking van de bodem; die kan meer vocht vasthouden. Als je dan sproeit – en dat doen we bij voorkeur 's nachts – sijpelt het water niet meteen weg op de Veluwse zandgrond, maar wordt vastgehouden. En daar zien we nu heel mooi het effect van."

Meer berichten