Lisanne Bijlsma met dochter Annelie en zoon Sybren. De kinderen maken tekeningen voor donateurs die een bijdrage storten voor Lisannes hulphond Jody. (Foto Margaretha Coornstra)
Lisanne Bijlsma met dochter Annelie en zoon Sybren. De kinderen maken tekeningen voor donateurs die een bijdrage storten voor Lisannes hulphond Jody. (Foto Margaretha Coornstra) (Foto: Margaretha Coornstra)

Nog twee maanden wachten op Jody...!

Crowdfunding voor een hulphond

Margaretha Coornstra

Een blindengeleidehond wordt vergoed door de zorgverzekering. Net als de hulphond van kinderen met autisme en veteranen met PTSS. Maar in veel andere situaties moet je nog altijd zelf betalen voor een speciaal opgeleide hulphond.

Elburg - Lisanne Bijlsma (37), moeder van vier jonge kinderen, kan erover meepraten. Ze is chronisch ziek. Enkele jaren geleden werd bij haar een bipolaire stoornis vastgesteld, die soms uitmondt in psychosen. 'Bipolair' betekent dat je lijdt aan wisselende stemmingen, van diep terneergeslagen tot extreem opgewekt en actief. En een psychose lijkt wel wat op een nachtmerrie, terwijl je toch wakker bent. De afgelopen vier jaar is Lisanne driemaal opgenomen geweest.
"Met die bipolaire stoornis alleen valt wel te leven. Maar bij een psychose verlies ik het contact met de realiteit. Dan kan ik niet meer voor mijn gezin zorgen en beland ik in de kliniek." Een zware dobber, ook voor de kinderen: "Het gaat nu hartstikke goed met ze. Maar hoe ouder ze worden, hoe meer ze beseffen. Eerst was het: 'Mama ligt in het ziekenhuis, we gaan erheen en eten daar een ijsje!' Nu krijgen ze bijvoorbeeld al echt moeite met afscheid nemen."
In de hoop zulke opnamen uiteindelijk te vermijden, meldde Lisanne zich aan voor een zogeheten 'psychiatrische hulphond'. "Zo'n hond voelt jou helemaal aan; die weet het zodra je bijvoorbeeld je medicatie bent vergeten of te gestrest raakt. Dan legt ie z'n kop op je schoot en moet je hem aaien. Zo krijg je telkens een waarschuwing dat je je medicijnen moet innemen of het rustiger aan moet doen. Gelukkig hebben we een centrum in Nederland gevonden dat honden hiervoor opleidt: Vom Falorie."
Er klinken al veel positieve geluiden over het therapeutische effect. Zo slaagde iemand erin om, dankzij de hond, uit de kliniek te blijven en zelfstandig te gaan wonen. Toch vergoeden zorgverzekeringen nog geen psychiatrische hulphonden. De Bijlsma's moeten zelf 10.000 euro bijeenschrapen voor de aanschaf en opleiding van hun 'Jody', zoals de ruim 2-jarige labrador heet. Daarom startten ze de crowdfundingsactie Help Lisanne aan een hulphond, die tot dusver bijna 4000 euro opleverde. Eind augustus is Jody klaar met haar training en kan ze aan de slag.
"We hebben de kinderen uitgelegd dat Jody straks wel helemaal van en voor máma is," zegt Lisanne. "Dus niet voor papa en niet voor de kinderen. Zij mogen de hond ook alleen op bepaalde tijden aaien; daar maken we afspraken over. Maar natuurlijk hebben de kinderen er wel profijt van. Want dankzij Jody blijf ik beter in balans. En hopelijk hoef ik me dan niet meer te laten opnemen."

Doneren kan via nl.dreamordonate.com/dromen/help-lisanne-aan-een-hulphond/

Meer berichten