Mieke Both begrijpt dat haar hond er niet als een assistentiehond uitziet. "Ik heb een kruising tussen verschillende rassen, en zie er zelf ook niet beperkt uit." Toch kan ze inmiddels niet meer zonder Pluto.
Mieke Both begrijpt dat haar hond er niet als een assistentiehond uitziet. "Ik heb een kruising tussen verschillende rassen, en zie er zelf ook niet beperkt uit." Toch kan ze inmiddels niet meer zonder Pluto. (Foto: )

Overal naar binnen met Pluto

Estafette van assistentiehonden

door Rik Kapitein

"Dat is dus precies niet de bedoeling!" Wethouder Willem Krooneman van Elburg is amper gearriveerd, of Mirjam Dijks wijst hem al terecht. "U mag een assistentiehond niet aaien, dan is hij afgeleid en kan hij niet doen waar hij voor getraind is", legt Mieke Both uit.

Elburg - Dijks en Both hebben allebei een assistentiehond aan de lijn. "Zonder die hond zou ik bijna niet buiten komen", vertelt Dijks. "Ik heb autisme, en die hond helpt mij om de prikkels te verminderen en rustig te blijven. Vroeger deed ik mijn boodschappen in drie kwartier, en kwam ik thuis met van alles wat niet op mijn lijstje stond, omdat ik overprikkeld was. Nu ben ik binnen de kortste keren klaar, en houd ik me aan mijn lijstje." Daarvoor is het wel belangrijk dat de assistentiehond mee naar binnen mag, en daarvoor vragen Both en Dijks aandacht.

Landelijke organisatie Bultersmekke, dat assistentiehonden en hun baasjes opleidt, organiseert een estafette: in heel Nederland gaan baasjes met hun hond langs bij horecagelegenheden, supermarkten en andere openbare gelegenheden, om te onderzoeken of de assistentiehond daar welkom is. "Sinds 2016 staat in de wet dat niemand assistentiehonden mag weigeren", vertelt Both. "Maar eigenlijk is het aantal weigeringen sindsdien alleen maar toegenomen." Zelf heeft ze dat nog niet ervaren. "Ik heb Pluto, mijn assistentiehond, sinds januari, maar ik ben overal in Elburg gelukkig welkom. Ik mocht Pluto zelfs meenemen in het stemhokje, in maart." Daarom heeft ze wethouder Krooneman ook uitgenodigd. "Ik wil de gemeente een sticker geven, omdat ik met hond welkom ben hier. Ik ben trots op mijn vissersstadje." Hoewel; er knaagt toch iets. "De gemeente wil de opleiding van Pluto en mij niet vergoeden. Het valt niet onder de WMO, krijg ik te horen." Krooneman is verbaasd. "Ik zie dat je die hond nodig hebt, dat kun je ook helder uitleggen. Daar moeten we toch maar eens over gaan praten."

Both heeft PTSS. "Als ik teveel prikkels ervaar, of iemand komt te dichtbij, kan dat leiden tot een dissociatie. Dan ben ik een gevaar voor mezelf en mijn omgeving." In 2017 werd ze 17 keer opgenomen op de Intensive Care, omdat ze zichzelf verwond had. "Tot nu toe dit jaar nog maar twee keer, vooral dankzij Pluto." Waar ze voorheen nauwelijks buiten kwam, voelt ze zich nu een stuk vrijer. "Pluto bewaakt mijn persoonlijke ruimte. Hij gaat achter me staan in de supermarkt, om te zorgen dat niemand tegen me aan kan lopen met een winkelwagentje. En als hij voelt dat ik verdrietig ben, komt hij bij me liggen en troost me." Ook nu houdt Pluto scherp in de gaten hoe ze zich voelt, en zorgt hij dat niemand dichtbij komt.

Het is dus voor haar belangrijk dat haar assistentiehond overal mee naar binnen mag. "Maar je ziet aan de buitenkant niet dat ik een beperking heb, dus voor winkeliers lijkt Pluto een gewone hond." Met de campagne hoopt ze te bereiken dat assistentiehonden overal welkom zijn. "In de supermarkt, de apotheek, het openbaar vervoer en ook in het vliegtuig; zonder hond kom ik er niet."

Meer berichten