In zijn laatste seizoen in het eerste elftal van ESC blijkt Wim de Vries goud waard. "Een spits die er twintig per jaar inschiet, geeft je een pré binnen de competitie." Foto: Harry ten Hove
In zijn laatste seizoen in het eerste elftal van ESC blijkt Wim de Vries goud waard. "Een spits die er twintig per jaar inschiet, geeft je een pré binnen de competitie." Foto: Harry ten Hove (Foto: Harry ten Hove)

Kampioenschap in zicht voor ESC

Langzaam maar zeker nadert het einde van de competitie. In de derde klasse C moet ESC nog drie wedstrijden spelen, maar in theorie kan het komende zaterdag al kampioen worden. "Maar voetbal is een rare sport."

Elburg - Voorzitter Gert van Norel is nog voorzichtig in zijn woorden. "Je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. We staan er goed voor, en hebben alles in eigen hand, maar we zijn pas kampioen als we niet meer in te halen zijn." Met nog drie wedstrijden te gaan staat ESC vier punten voor op de enige overgebleven concurrent, Swift '64. Een overwinning zaterdag, tegen laagvlieger Rouveen, zou al voldoende zijn, als Swift verliest van ZAC. "Maar vooral dat laatste kunnen wij niet beïnvloeden."

Dat Van Norel nu vooruit kan kijken op een mogelijk kampioenschap, had hij na acht wedstrijden nog niet kunnen denken. "We begonnen heel slecht aan het seizoen", geeft hij toe. "Acht punten uit negen wedstrijden; toen vroeg ik me wel af waar het naartoe zou gaan." Heel stiekem had hij voorafgaand aan het seizoen wel gedacht aan een kampioenschap. "We hebben een goede selectie, met veel jongens op de toppen van hun kunnen en een goede mix tussen jonge jongens en routiniers. Maar die eerste periode leek het nergens op."

Tot plotseling de omslag kwam. "Een paar wedstrijden op rij winnen bleek zoveel zelfvertrouwen te geven, dat we bleven winnen. De 'schwung' kwam er in bij de ploeg." En omdat concurrenten wel hun wedstrijden verloren, kwam ESC weer terug in de titelrace. "Dat is het gevolg van deze competitie: iedereen kan van iedereen winnen. Diezelfde jongens die het in de eerste acht wedstrijden niet echt voor elkaar kregen, spelen nu voor het kampioenschap."

Daarbij is één grote uitblinker: Wim de Vries. Al jaren is de spits belangrijk voor ESC, en ook nu het zijn laatste seizoen in het eerste elftal is, scoort hij er lustig op los. "Dat is ook een verdienste van het team", vindt Van Norel. "We hebben een spits met fantastische kwaliteiten, maar die benutten is een tweede. De voorzetten moeten ook goed zijn. Dat lukt dit seizoen erg goed."

Zaterdag wil ESC 'gewoon' winnen. Als het dan nog geen kampioen is, mag het een week later op bezoek bij VEVO, dat bijna onderaan op de ranglijst staat. "Daar kunnen we dan echt kampioen worden. De busreis terug wordt dan een feestje, dat we voortzetten in de kantine, met onze supporters." Groot feest in de stad hoeft er van Van Norel niet gevierd te worden. "Uiteindelijk is het ook 'maar' derde klasse." Zelf zal hij langs de zijlijn genieten. "Het is het feestje van de spelers en de supporters. Zij hebben dit samen gecreëerd dit jaar."

Meer berichten