Met op tafel het boeket van de koning, spreken de burgemeester en zijn vrouw gezellig met het jubilerende echtpaar.
Met op tafel het boeket van de koning, spreken de burgemeester en zijn vrouw gezellig met het jubilerende echtpaar.

Al 70 jaar samen 'echt genoten'

"Wilt u ook een gebakje bij de koffie, burgemeester?" Sofia Zwankhuizen is druk in de weer met de koffie. "Ik moet u natuurlijk wel goed verzorgen."

't Harde - Dat de burgemeester langskomt, vindt het echtpaar Zwankhuizen erg leuk. Maar dat hij een boeket meebrengt namens koning Willem-Alexander, is wel heel bijzonder. "Die krijg je als je 70 jaar getrouwd bent", weet burgemeester Rozendaal. De brief die bij het boeket zit, houdt het echtpaar voor zichzelf. "Wat de koning ons schrijft is privé", zegt een tevreden Carel Zwankhuizen.

Terwijl zijn vrouw in de keuken koffie staat te maken, vertelt meneer Zwankhuizen aan burgemeester Rozendaal en diens vrouw over hun tijd in Zuid-Afrika. "Ik werkte daar voor de Oliemaatschappij. Ik heb daar echt genoten, maar na iets meer dan vier jaar zijn we daar weggegaan." En hoewel het echtpaar elkaar in Amsterdam had leren kennen, koos het er 48 jaar geleden voor om op 't Harde te gaan wonen. "Hier werd een pompstation gebouwd", vertelt meneer Zwankhuizen. "En dit huis kon ik kopen." Hij en zijn vrouw waren de eerste bewoners van hun huis, waar ze nog steeds wonen. "En ik had een auto van de zaak, dat was destijds nog een van de weinige auto's op 't Harde", lacht hij.

Mevrouw Zwankhuizen is inmiddels ook aangesloten. Ze vertelt dat ze nog goed weet hoe ze haar man leerde kennen. "We werkten allebei bij de Rotterdamse Bank. In 1946 kwam hij steeds mijn typemachine repareren als die kapot was. Dat vonden we allebei wel leuk", knipoogt ze. In 1948 trouwde het stel. "Maar ik ben niet in een sluier getrouwd hoor", zegt mevrouw Zwankhuizen. "We hadden toen nog overal bonnen voor nodig, zo vlak na de oorlog." Hoewel ze het in die periode niet gemakkelijk hadden, merkt ze nu dat ze de luxe daardoor extra kan waarderen. "En ook in die periode heb ik wel genoten hoor", zegt haar man.

Dat het echtpaar nog altijd in redelijke gezondheid verkeert, blijkt als ze trots hun tuin laten zien. "Hier ben ik graag nog in aan het werk", zegt mevrouw Zwankhuizen. Burgemeester Rozendaal is onder de indruk. "Maar ik ben dan ook een echte natuurliefhebber", vult ze aan. Ze is dan ook erg blij met alle bloemen die ze voor hun trouwdag ontving. De hele woonkamer staat vol met prachtige boeketten, die ook een heerlijke geur verspreiden.

De burgemeester en zijn vrouw blijven bijna anderhalf uur in gesprek met het echtpaar. "We vinden het heel fijn dat u langs bent gekomen, ondanks uw drukke schema", zegt mevrouw Zwankhuizen bij het afscheid. Haar man vult haar aan: "Al die bloemen, al dat bezoek, daarvan heb ik echt genoten."

Meer berichten