Van links naar rechts Egbert (cliënt) Paul Boer (financierder), Eddy Veldman en Herwin John van ’t Ende (begeleider EBC Zorg) staan trots bij de nieuwe fietsen voor EBC Zorg.
Van links naar rechts Egbert (cliënt) Paul Boer (financierder), Eddy Veldman en Herwin John van ’t Ende (begeleider EBC Zorg) staan trots bij de nieuwe fietsen voor EBC Zorg.

'Lekker samen de natuur in'

Vijf nieuwe mountainbikes staan te glimmen bij in de winkel van Rijwielhandel Dickhof - Veldman in Oosterwolde. Ze zijn bestemd voor de Eikenhorst, een afdeling van het Evangelisch Begeleidingscentrum (EBC). "Beweging is een wezenlijk onderdeel van de therapie."

Oosterwolde - Klaas van der Hoeven, fondsenwerver van EBC Zorg, is erg blij met de fietsen. "We proberen onze cliënten, die bijvoorbeeld autisme hebben, zoveel mogelijk te laten bewegen. Daarvoor hebben we bij de locatie in Oldebroek, de Eikenhorst, al een grote trampoline in de tuin, maar ook een schommel. En we hebben dieren die ze kunnen verzorgen, en ze kunnen helpen in de tuin of de kwekerij. De mountainbikes zijn daar een mooie aanvulling op." Een van de cliënten, Egbert, is meegekomen om de fietsen op te halen. "Hiermee kunnen we lekker de natuur in en bewegen", kijkt hij uit naar het eerste gebruik. Helaas regent het vandaag, dus die eerste rit moet nog even wachten.

Al die zaken kosten natuurlijk geld. "De overheid financiert wel de zorg die we leveren, maar daarvan kunnen we geen extraatjes betalen", legt Van der Hoeven uit. "Daarvoor moeten we zelf in de buidel tasten." Dus is EBC afhankelijk van sponsoren. "Wat heel bijzonder is, is dat we ieder jaar mogen rekenen op een gift van Paul Boer, een oud-cliënt van ons. Deze mountainbikes kunnen we kopen dankzij hem." Boer is ook aanwezig bij de uitreiking van de fietsen. "Ik ga niet elke keer mee als er iets gekocht wordt, maar nu ben ik hier op speciale uitnodiging van de mensen die de fietsen gaan gebruiken", legt die uit.

Boer vertelt over zijn idee om geld te verzamelen voor EBC Zorg. "Ik heb in 1982 een jaar bij het EBC gewoond. Toen ik in 1983 weer naar huis ging, wilde ik iets terugdoen voor alles wat ze voor mij hadden gedaan." Hij legt uit dat hij voor die tijd al postzegels verzamelde. "Maar toen bedacht ik dat ik dat verzamelen nog wel op een andere manier in kon zetten." Hij vroeg het EBC een oproep te doen naar kerken, verenigingen en hun achterban. "Als zij alles wat te verzamelen is naar het EBC opsturen, ga ik het verkopen. In het eerste jaar leverde dat zestig gulden op." Tegenwoordig ligt dat bedrag iets hoger. "Ieder jaar haal ik tussen de 4500 en 5000 euro op. Ik bel het EBC als ik weer een paar duizend euro klaar heb staan, dan kunnen zij aan cliënten vragen wat die voor dat geld willen hebben." Eerder werden al onder meer een grote trampoline, een 20-persoons hoekbank, een tuinset en muziekinstrumenten gekocht. "Alles waar de minister geen geld voor heeft, daar ben ik voor", lacht Boer.

Rijwielhandel Dickhof - Veldman is zakenpartner van het EBC, dus heeft de organisatie een goede deal gekregen, legt Van der Hoeven uit. "We hebben niet alleen een extra fiets kunnen kopen voor dit bedrag, maar we hebben er zelfs helmen en onderhoudsmiddelen bij gekregen." Hij vindt het mooi om te zien dat Egbert zo blij is met de fietsen. "Daar doe je het voor."

Boer is inmiddels alweer druk aan het handelen. "Postzegels, ongebruikte ansichtkaarten, balpennen; voor alles is een koper."

Meer berichten