De sleepboten komen in alle soorten en maten naar de haven van Elburg: van boten van vijf meter tot boten van meer dan twintig meter lang.
De sleepboten komen in alle soorten en maten naar de haven van Elburg: van boten van vijf meter tot boten van meer dan twintig meter lang.

'Niet alleen maar voor mannen'

Bernhard Neijmeijer kijkt reikhalzend uit naar komend weekend. "De geur van olie en diesel, en het karakteristieke geluid van die motoren: daar kan ik echt van genieten."

Elburg - Neijmeijer organiseert dit jaar de twintigste editie van de Elburger Sleepbootdagen. "Sleepboten zijn mooie, krachtige en wendbare boten. Eigenlijk is de sleepboot gebouwd om een sterke motor heen." Wie met Neijmeijer spreekt, merkt direct dat hij groot liefhebber is van alles wat met sleepboten te maken heeft. "Juist de oude motoren die vaak nog in die boten staan, die hebben een prachtig geluid. Dat geeft zoveel sjeu, daar zijn wij als liefhebbers echt gecharmeerd van."

Jaarlijks komen veel bezoekers op de Elburger Sleepbootdagen af. "We verwachten enkele tienduizenden bezoekers tijdens die dagen", zegt Neijmeijer. Dat zijn volgens hem niet alleen mannen. "Het kan niet zo zijn dat de mannen hier naartoe komen om bootjes te kijken, en hun vrouwen zich op datzelfde moment afvragen wat ze hier doen. Daarom hebben we op zaterdag 5 mei een grote markt, die vanaf de haven de hele stad doorgaat. En ook voor kinderen is er genoeg te doen."

Toch zijn de sleepboten het belangrijkste onderdeel van de Sleepbootdagen. Dit jaar hebben zich al meer dan veertig boten aangemeld om deel te nemen. "Dat zijn er iets meer dan andere jaren. De haven zal behoorlijk vol liggen." De boten zijn er in alle soorten en maten, vertelt Neijmeijer. "Er zijn boten bij die langer zijn dan 20 meter, maar ook zogenaamde opduwertjes, van een meter of vijf." Bezoekers kunnen de boten bekijken en bij sommige boten zelfs in de machinekamer kijken. "En luisteren en ruiken natuurlijk. Als je mazzel hebt draait de motor op dat moment."

Zelf zal Neijmeijer er ook met zijn boot liggen. "Dat is natuurlijk de mooiste boot", lacht hij. "Hoewel ik moet zeggen dat ik de Neeltje Jacoba uit Zeewolde ook prachtig vind. Die boot is prachtig gelijnd, maar heeft ook een geweldige motor, een zogenaamde langzaamloper." Hij legt uit dat er een verschil zit tussen een automotor en die van een sleepboot. "Een automotor draait zo'n twee- tot drieduizend toeren per minuut. Een langzaamloper draait er driehonderd. Als die stationair draait hoor je elke klap." Steeds enthousiaster vertelt Neijmeijer over de verschillende motoren en hun eigenschappen. "Sommige van de schippers zijn hobby-eigenaars, anderen werken nog met hun sleepboot."

Op donderdag en vrijdag varen de sleepboten Elburg binnen en meren zij af. Burgemeester Rozendaal opent vrijdagmiddag het evenement met het uitdelen van haring aan de sleepbootbemanning.

Meer berichten