Gezinnen van kinderen met een energiestofwisselingsziekte hebben samen dieren van papier-maché beschilderd voor de veiling.
Gezinnen van kinderen met een energiestofwisselingsziekte hebben samen dieren van papier-maché beschilderd voor de veiling. (Foto: Jos van Wamel)

Sport en veiling tegen energieziektes

Een golfclinic van een professionele golfer, zelfstandig golfen, fietsen of een van de vele andere activiteiten: tijdens Golfen voor Tim kan dat allemaal voor het goede doel.

(Door Rik Kapitein)

Nunspeet – Zoals de naam al suggereert, gaat de volledige opbrengst van de Golfdag op Het Rijk van Nunspeet naar Tim. "Eind 2007 kwamen mijn vrouw en ik in contact met Tim Polderman", vertelt Jos van Wamel, de organisator van de Golfdag. "Hij was het eerste kindje dat ik leerde kennen met een energiestofwisselingsziekte." De ziekte waar Tim aan lijdt, de ziekte van Leigh, is zeldzaam, en helaas ook dodelijk. "Je hebt het in verschillende gradaties, maar kinderen met een ernstige vorm worden niet oud. Tim is zestien, maar dat is redelijk oud. Het gaat op dit moment ook niet zo goed met hem."

De energiestofwisselingsziekte zorgt ervoor dat het energiebeheer in het lichaam niet goed functioneert. "Zie het als een halfvolle batterij, die heel langzaam leegloopt. Uiteindelijk heeft dat de dood tot gevolg", legt Van Wamel uit. "En omdat het zo'n zeldzame ziekte is, investeren farmaceuten niet in een medicijn. Gelukkig doet professor Jan Smeitink in Nijmegen al jaren onderzoek, maar daarvoor is geld nodig." Zo kwam het idee van Golfen voor Tim tot leven. "Ik had al eerder voor een ander doel zulke golfdagen georganiseerd, maar nu was het tijd om dat voor dit doel te doen."

In 2016 vond de eerste editie plaats, dit jaar zal op 14 mei de derde editie zijn. Twee jaar geleden bracht de golfdag zo'n 82.000 euro op, afgelopen jaar zelfs bijna 102.000 euro. "En ook dit jaar gaan we weer voor een zo hoog mogelijk bedrag. Elke euro telt", vindt Van Wamel. "En het mooie is dat iedereen die ons helpt, dat volledig vrijwillig doet." Die hulp komt van niet de minste namen: onder meer Jochem Uytdehaage, Toine van Peperstraten en Olga Commandeur zijn aanwezig gedurende de dag. "Jochem neemt deelnemers mee op een gps-tocht met de mountainbike. Het is een van de activiteiten deze dag: er is dus veel meer te doen dan alleen golfen." Wie wel een balletje wil slaan, kan kiezen tussen deelname aan een golftoernooi, of een golfclinic van professioneel golfer Joost Hage. "Ik moet eerlijk bekennen dat ik een paar jaar geleden ook nog niet golfte", geeft Van Wamel lachend toe. "Maar inmiddels weet ik mijn weg op de green wel te vinden."

Wie overdag geen tijd heeft, kan altijd nog aansluiten vanaf het diner. "Ook 's avonds is er nog genoeg te beleven. We hebben bijvoorbeeld een veiling, met bijzondere veilingitems. Ik heb vanmorgen met zes gezinnen van kinderen met zo'n ziekte dieren van papier-maché gemaakt en beschilderd. Die zullen geveild worden." Verder staan op de veilinglijst onder meer een golftrip naar Spanje en een privéoptreden van Charly Luske. "En een lezing van oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting, over de Heineken-ontvoering."

Een streefbedrag noemt Van Wamel niet, maar hij hoopt wel dat er op 14 mei veel geld opgehaald wordt voor het onderzoek. "Zoals de ouders van Tim zeggen: mocht het voor Tim te laat zijn, is het in elk geval nog voor andere kinderen."

Meer berichten