Rondje Kunst Noord-Veluwe 2017: Willem Bultman ontvangt twee bezoekers in zijn atelier te Oldebroek. (Eigen foto)
Rondje Kunst Noord-Veluwe 2017: Willem Bultman ontvangt twee bezoekers in zijn atelier te Oldebroek. (Eigen foto) (Foto: Eigen foto)

Op de fiets achter de kunst aan

"Hoe lang doen we dit nou eigenlijk al?" vroeg schilderes Rita Dokter laatst aan initiatiefnemer Willem Bultman. Enig zoekwerk leverde een verrassende ontdekking op: dit wordt precies de tiende editie van 'Rondje Kunst Noord-Veluwe'!

(Door Margaretha Coornstra)

Noord-Veluwe - 2008 was het geboortejaar van het Rondje Kunst. Het cultuurevenement kwam voort uit de groep rondom beeldend kunstenaar en kunstdocent Willem Bultman, in samenwerking met edelsmid Jessica Veldhuijzen (die er overigens niet meer bij betrokken is).
"Het idee was om een fietsroute uit te stippelen langs de mooiste plekjes uit de omgeving en die te combineren met kleinschalige exposities," vertelt Rita Dokter uit Oostendorp, zelf ook een van de deelnemers. "Ieder jaar is er toch wel behoorlijk wat belangstelling. Vaak zien we de bezoekers van het vorige jaar terug."
Dit jaar voert de fietstocht vanuit de historische binnenstad van Elburg langs de bosrijke landgoederen Schouwenburg en Zwaluwenburg en de akkers en weilanden rondom 't Harde en Oldebroek. Onderweg kom je zes ateliers tegen van professionele kunstenaars en gevorderde amateurs. 'We exposeren alleen, maar toch samen!' luidt de leus van de kunstgroep.
"Elke deelnemer ontvangt persoonlijk de bezoekers in zijn of haar atelier. En in elk atelier zie je werk van twee mensen: die kunstenaar zelf en een gastexposant, die niet per se uit deze regio hoeft te komen," zo schetst Rita Dokter de formule. "Natuurlijk probeer je bij iedere editie met nieuw eigen werk en nieuwe gastexposanten te komen."
Een blik op de website van Rondje Kunst Noord-Veluwe leert dat er sprake is van een aantrekkelijk gevarieerd aanbod. Uiteenlopende stijlen, technieken en materialen komen voorbij op dit 'kunstparcours': schilder- en beeldhouwkunst, fotografie en keramiek, maar ook objecten van glas, vilt en papier.
In totaal beslaat het Rondje Kunst 2018 een traject van pakweg 23 kilometer. Nu heeft wellicht niet iedereen zin en/of conditie om zo'n eind te fietsen. Het kan ook zijn dat het pijpenstelen regent. Maar dat hoeft allemaal geen beletsel te zijn, sust Rita Dokter: "Natuurlijk ben je niet verplicht om de route per fiets te rijden, je mag het ook per auto doen. Of anders fiets je elke maand een stukje van de route. Tenslotte heb je vier zaterdagen de tijd."

5 mei, 2 juni, 7 juli en 4 augustus van 11.00 tot 17.00 uur.
Exposanten: Marijke in den Bosch, Carla Bultman, Willem Bultman, Rita Dokter, Yvon Ekelschot, Didy Kanis, Petra Keijl, Geke van 't Oever, Gerri Raap, Jan Simons, Marga Simons, Valérie Simons en Ingeborg Uiytenboogaard. Zie www.rondjekunstnoordveluwe.nl

 

Meer berichten