Han van den Pol en zijn personeel moeten hun nieuwe assortiment nog een beetje leren kennen. "Het is allemaal erg snel gegaan."
Han van den Pol en zijn personeel moeten hun nieuwe assortiment nog een beetje leren kennen. "Het is allemaal erg snel gegaan."

Elburg kan niet zonder speelgoed

Ineens staat er een vlag van Top1Toys in de Vischpoortstraat. Elburg heeft weer een speelgoedwinkel. "Een plaats zonder speelgoedwinkel, dat kan echt niet."

Elburg - Als hij heel eerlijk is, was Han van den Pol niet bezig met het uitbreiden van zijn boekenwinkel. "Ik ben inmiddels 62, ik was juist wat meer met mijn pensioen bezig. Een nieuwe uitdaging had ik niet meer nodig, dacht ik." Toch is hij het die een nieuwe speelgoedwinkel opent in de binnenstad. "Dat doe ik echt voor Elburg. Als ouders hier niets voor hun kinderen kunnen kopen, zullen ze andere aankopen ook snel ergens anders doen."

De speelgoedwinkel is echter niet alleen maar een 'moetje'. "We kennen het nog van vroeger. Mijn vader had ook al de combinatie tussen speelgoed en boeken in zijn winkel. Dat ging allebei erg goed, zo goed zelfs dat we moesten kiezen. Destijds hebben we het speelgoed uit de winkel gehaald, om meer ruimte voor de boeken te maken." Nu heeft hij de bovenverdieping weer helemaal ingericht voor speelgoed, spelletjes en puzzels. "Ik krijg al reacties van mensen, dat het weer net als vroeger is", lacht hij.

Toen de Intertoys vertrok uit Elburg, ging Van den Pol langs bij een zogenaamde proefwinkel van Top1Toys. "Zij hebben een winkel ingericht volgens hun visie. Daar werd ik eerlijk gezegd helemaal enthousiast van." Hij pakt een knuffel vast. "Ze weten heel goed wat mensen tegenwoordig willen. Dus heb ik nu bijvoorbeeld poppen en knuffels van een bekende film, maar ik heb ook het speelgoed dat we nog van vroeger kennen." Hij wijst naar een scheetkussen. "We zaten gelijk met hen op dezelfde golflengte. We zijn half maart wezen kijken, nog geen maand later staan we hier."

Terwijl Van den Pol vertelt over het speelgoed, lopen klanten rond te kijken. "Eigenlijk is vanaf moment een duidelijk dat dit een goede keuze is geweest. Ik heb nog nooit zoveel positieve reacties gehad als deze twee dagen", lacht Van den Pol. "En het past allemaal prima." De combinatie tussen een boek- en een speelgoedwinkel lijkt hem ook geen probleem. "Top1Toys vertelde ons dat dat al veel meer voorkomt. Het kan elkaar ook erg versterken." Hij moet alleen het speelgoed nog even leren kennen. "Sommige dingen hebben tegenwoordig een andere naam dan vroeger. Maar gelukkig is mijn personeel ook enthousiast, dus die weten er al meer vanaf dan ik."

De komende tijd denkt Van den Pol te merken of de winkel aanslaat. "Maar eigenlijk heb ik daar wel vertrouwen in, als ik zie hoe het deze dagen gaat. We hebben een basisassortiment, en voor de rest kunnen we alles bestellen, dus er is voor ieder wat wils."

Meer berichten