De boeren uit de omgeving helpen hun jonge collega graag. "Nu hebben we iemand die boer wil worden, nota bene niet eens zelf met een agrarische achtergrond, gewoon een jongen uit het dorp. Die moeten we toch willen helpen?"
De boeren uit de omgeving helpen hun jonge collega graag. "Nu hebben we iemand die boer wil worden, nota bene niet eens zelf met een agrarische achtergrond, gewoon een jongen uit het dorp. Die moeten we toch willen helpen?" (Foto: Eigen foto)

Hulp voor geitenhouder Harm

Een groep boeren uit Zeewolde en omgeving is een crowdfunding-actie gestart om de 21-jarige geitenhouder Harm van Meerveld te helpen na een verwoestende brand in zijn geitenstal.

Zeewolde - De brand legde de stal aan de Ooievaarsweg in Zeewolde op 3 april volledig in de as. Ruim honderd geiten overleefden de brand niet.

Initiatiefnemer van de actie van melkveehouder Jeroen van Maanen, eveneens uit Zeewolde. "We maken ons allemaal grote zorgen over de afname van het aantal jonge boeren en de sector schreeuwt om aanwas. Nu hebben we iemand die boer wil worden, nota bene niet eens zelf met een agrarische achtergrond, gewoon een jongen uit het dorp. Die moeten we toch willen helpen?"

Droom

Harm stond aan het begin van een leven als boer. Hij heeft er altijd van gedroomd om boer te worden. Nu zit hij aan de grond en heeft een restschuld van 30.000 euro. Als dit bedrag met crowdfunding bijeen gebracht kan worden, kan hij een nieuwe start maken. "We moeten dit toch met zijn allen voor elkaar kunnen krijgen?" De actie heeft binnen enkele dagen al 10.000 euro opgeleverd. "Ik wist als kleuter al precies wat ik wilde worden: boer. Ik weet niet waarom", zegt Harm.

"Mijn ouders komen helemaal niet uit de agrarische sector. Ik wilde het gewoon. Het zat in me." Op school noemde iedereen hem 'Boer Harm'. Na zijn opleiding begon zijn droom in december 2017. "Ik kocht 300 geiten en begon, samen met mijn vriendin, ons avontuur. We zouden dit voorjaar eindelijk op stoom komen en zaten volop in de lammertijd. Het melken was net begonnen."

"Mijn droom kwam uit, maar is nu veranderd in een nachtmerrie, alles is weg en ik ben bang dat de stekker eruit moet", gaat hij treurig verder. "Ik ben daarom heel erg ontroerd door de hulp die collega's belangeloos willen bieden en zou het fantastisch vinden als het lukt. De brand heeft een zware impact op mij, mijn vriendin en iedereen die er op die fatale dag bij was. Het was kwart over elf 's ochtends. Ik was binnen en hoorde roepen dat er brand was. We renden naar buiten toe, maar het was al te laat om te blussen. Ik ben nog wel op de trekker gestapt en heb de muren proberen in te drukken, zodat de geiten weg konden. Ben ook nog naar binnen gegaan om de dieren eruit te trekken. Achteraf levensgevaarlijk. Maar wat moet je? Je wilt je dieren redden. Er was geen beginnen aan."

Doneren kan via www.geef.nl/nl/actie/hulp-voor-harm/donateurs of via banknummer: NL22INGB00663134013, ten name van Jeroen van Maanen.

Meer berichten