Nog een paar weken, dan heeft Gerrit Pompert ineens veel extra tijd om te vissen. "Dat heb ik de afgelopen jaren te weinig gedaan."
Nog een paar weken, dan heeft Gerrit Pompert ineens veel extra tijd om te vissen. "Dat heb ik de afgelopen jaren te weinig gedaan."

Het einde van een tijdperk

"Het wordt wel definitief zo." Gerrit Pompert kijkt over het water bij het theehuisje. "Als dit in de krant staat, weet iedereen het."

Elburg - Wie Gerrit Pompert een beetje kent, weet dat hij zich al jaren met hart en ziel inzet voor de EHBO-vereniging van Elburg en Doornspijk. "Ik ben op mijn vierentwintigste voorzitter geworden van de vereniging. Afgelopen 23 september was dat dertig jaar geleden. Het is tijd om dat stokje over te dragen."

In de dertig jaar dat Pompert voorzitter was, is er veel veranderd. "Destijds zaten reanimeren bijvoorbeeld niet standaard in ons diploma. Tegenwoordig is dat standaard opgenomen in de beginnerscursus." Ook de vernieuwde medische inzichten zorgden voor veranderingen in de loop der jaren. "En natuurlijk de komst van de mobiele telefoon. We communiceren nu veel sneller met elkaar."

Pompert weet nog dat hij dertig jaar geleden begon. "Ik was best een broekie. Ik heb toen al veel mogen leren van bijvoorbeeld de familie Bakhuizen. Martin is inmiddels helaas overleden, maar hij was mijn secretaris. Hij liet mij het belang van structuur en orde tijdens een vergadering zien, maar tegelijk leerden hij en Corrie me ook de Brabantse gastvrijheid kennen." Die aspecten heeft hij doorgezet in zijn voorzitterschap. "Ik heb geleerd te vertrouwen op mijn bestuursleden: ik hoef me niet te bemoeien met de taken die zij uitvoeren." Denkend aan de vereniging geeft hij toe dat hij erg trots is. "Niet alleen op mijn collega-bestuursleden, maar ook op de vrijwilligers. We hebben 70 tot 80 leden, die samen tussen de 20 en 30 evenementen per jaar draaien." Hij is ook blij met het bestaan van het Rode Kruis. "We hebben elkaar nodig, want geen van beide clubs kan alle evenementen hier in de regio ondersteunen."

Het is direct een van zijn zorgen. "De EHBO-verenigingen in de regio hebben het allemaal moeilijk. Het aantal actieve vrijwilligers neemt af, terwijl de behoefte aan EHBO'ers op evenementen steeds groter wordt. Volgens mij is het belangrijk dat in elke kern een vereniging zit, zodat leden op de fiets kunnen komen. Dat houdt de betrokkenheid hoog." Het is een boodschap die hij mee zal geven aan zijn opvolger: zorg dat je de vereniging draaiende houdt. "Dat is een van mijn grootste wensen, dat de vereniging door kan gaan met alles. Daarom denk ik ook dat het tijd is dat er verjonging in het bestuur komt."

Op 7 mei zal de vereniging zijn opvolger kiezen. Pompert zelf zal nog regelmatig bij de vereniging te zien zijn. "Ik moet nog steeds zes keer per jaar opdraven om mijn diploma geldig te houden. Maar ik ga ook lekker langs de beek struinen met mijn hengel."

Meer berichten