Groot gejuich bij de totale groep: zowel de B-slagwerkgroep als de A-groep wist de titel te behalen.
Groot gejuich bij de totale groep: zowel de B-slagwerkgroep als de A-groep wist de titel te behalen.

Excelsior Oostendorp grote winnaar

De slagwerkgroepen van Excelsior Oostendorp zijn op zaterdag 21 april de grote winnaar geworden van de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen (ONSK). De B-slagwerkgroep wist in het Schaffelaar theater in Barneveld beslag te leggen op de titel in de basisklasse, de A-slagwerkgroep deed hier in de avond nog een schep bovenop door de titel in de topklasse te veroveren.

Oostendorp - Het ONSK is een jaarlijks evenement waarbij slagwerkgroepen voor een geblindeerde jury hetzelfde muziekstuk spelen. Omdat de volgorde van optreden middels een loting voorafgaand aan de optredens plaatsvindt, weet de jury niet door welke slagwerkgroep het optreden wordt verzorgd. Op deze wijze wordt het visuele aspect weggenomen en dient de jury volledig op gehoor te oordelen.

De B-slagwerkgroep van Excelsior hoorde bij de loting dat zij als derde van de zeven deelnemers het werk "The legend of Mount Bromo" mochten spelen. De jonge Oostendorpers, die onder leiding staan van dirigent Tim van Klompenburg, deden dit uitstekend. Het wachten op het uiteindelijke resultaat duurde lang voor de B-slagwerkgroep, dit omdat de uitslag pas werd gedeeld na de optredens in de topklasse. Omdat de A-slagwerkgroep deelnam in de topklasse, was dit wachten absoluut geen straf.

Bij de loting van de topklasse hoorde de A-slagwerkgroep van Excelsior dat zij ook als derde het podium mochten betreden. De A-slagwerkgroep kreeg hierbij concurrentie van een viertal deelnemers welke allemaal hebben deelgenomen aan het meest recente Wereld Muziek Concours. De concurrentie kwam onder andere van Elspeets Fanfare en wereldkampioen Cadenza uit Twello.

De A-slagwerkgroep speelde het werk Chasing Infinity van de Amerikaanse componist Nathan Daughtrey. Hoewel de compositie niet het meest favoriete stuk is van de Oostendorpers, verliep het optreden uitstekend. Het tempo werd gedurende het gehele optreden uitstekend vastgehouden, het belang hiervan was vooraf benadrukt door dirigent Tim van Klompenburg.

Bij de bekendmaking van de resultaten bleek als eerst dat de B-slagwerkgroep van Excelsior met 87,5 punten de titel in de basisklasse in de wacht heeft gesleept. Dit was een prestatie die niemand had verwacht. Enkele minuten later bleek dat Erwin van der Maaten de beste xylofoonspeler van de topklasse was, hiervoor kreeg hij een speciaal certificaat van de organisatie. Dit bleek echter slechts een opmaat voor wat nog zou volgen. Nadat alle resultaten waren opgelezen, was duidelijk dat de A-slagwerkgroep met een score van maarliefst 97,0 punten de titel in de topklasse heeft veroverd.

Meer berichten