Wie mee wil varen op een reddingsboot, krijgt komende zaterdag een kans, tijdens de Reddingbootdag van de KNRM. Foto: Laura van der Linde
Wie mee wil varen op een reddingsboot, krijgt komende zaterdag een kans, tijdens de Reddingbootdag van de KNRM. Foto: Laura van der Linde (Foto: Laura van der Linde)

Binnenkijken bij de KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) houdt zaterdag 28 april weer haar landelijke open dag op 45 locaties. Ook KNRM Station Elburg opent de deuren van het boothuis aan de J.P. Broekhovenstraat 45 zodat u kennis kunt maken met het reddingwerk op het water, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Beleef het mee!

Elburg - KNRM Station Elburg is operationeel sinds 6 juli 2002. Reddingboot de Evert Floor rukt gemiddeld 40 keer per jaar uit voor allerlei acties op de Randmeren. Gekapseisde zeilboten, aan lager wal geraakte motorboten, personen met verwondingen of onderkoelingsverschijnselen. Het belang van de aanwezigheid van een reddingstation aan de Randmeren heeft zich al vele malen bewezen.

Reddingbootdag is de nationale open dag van de KNRM. Naast het boothuis staan van 10.00 tot 16.00 uur diverse kramen opgesteld. Er is verkoop van KNRM artikelen en wimpels, koffie, thee en limonade en vanaf 12.00 uur gebakken vis. Ook ACM opleidingen is aanwezig en verzorgt EHBO- en brandblusdemo's. En natuurlijk mag iedereen de redders van de KNRM het hemd van het lijf vragen over het belangrijke reddingwerk op de Randmeren. Misschien wel vanuit interesse om opstapper te worden bij dit station, want we zijn op zoek naar nieuwe bemanningsleden.

Samenwerking

Ook Station Elburg laat zien hoe wordt samengewerkt met andere hulpdiensten. Hulp verlenen is bijna altijd een samenwerking tussen bijvoorbeeld de waterpolitie, de ambulancedienst en - in voorkomende gevallen - de brandweer. Er staat een ambulance die van binnen en buiten bekeken kan worden. Ook de brandweer is goed vertegenwoordigd. Brandweer Elburg, Harderwijk en Heerde zijn aanwezig met een voertuig dat uitgebreid bewonderd kan worden. En Brandweer Zeewolde is wederom aanwezig met een boot.

Meevaren?

Een jaarlijkse activiteit is het meevaren met de reddingboot. KNRM Station Elburg beschikt over een razendsnelle reddingboot uit de Nicolaasklasse; de Evert Floor. Dit schip, dat is vernoemd naar haar schenker, zal ook dit jaar de nodige rondes varen op de Randmeren.

Het meevaren is in de eerste plaats bedoeld voor KNRM Donateurs en hun gezinsleden. Wie nog geen donateur is, kan gegarandeerd meevaren nadat hij of zij donateur is geworden. Dit kan al vanaf € 25,- per jaar en met deze donatie steunt u het belangrijke reddingswerk van de KNRM.

Reddingbootdag is een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over een bijzondere organisatie.

Meer berichten